Sorra jelentik be az uniós országok, hogy tovább oltanak az AstraZenecával

koronavírus Németország
AstraZeneca vakcinával oltanak be egy fiatal rendőrnőt Münchenben 2021. március 2-án.
Vágólapra másolva!
Visszaállítják az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari társaság oltóanyagát az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védekezés oltási kampányába Németországban - jelentették be csütörtök este Berlinben. Így döntöttek a szlovénok, lettek, litvánok és bolgárok is.
Vágólapra másolva!

Jens Spahn egészségügyi miniszter elmondta, hogy már péntektől ismét oltanak az AstraZeneca vakcinájával. Kiemelte, hogy nehéz, de helyes döntés volt a szérum alkalmazásának felfüggesztése. Az államnak az oltási kampány szervezőjeként a legnagyobb gondossággal kell eljárnia, és átlátható módon tájékoztatnia kell az oltásra várókat a vakcinák körüli ügyekről - mutatott rá.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a hétfői felfüggesztés után folytatott vizsgálatában megállapította, hogy a vakcina biztonságos, és előnyei az új adatok alapján is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Ez "jó hír", azt jelenti, hogy tovább lehet folytatni az AstraZeneca-vakcina alkalmazását - fejtette ki a miniszter.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Ugyanakkor módosítják a készítmény dokumentációját, kiegészítik egy figyelmeztetéssel, amely arról szól, hogy

mellékhatásként nagyon ritkán vérrögképződést okozhat az agyi vénákban 55 év alatti nőknél

- tette hozzá Klaus Cichutek, az oltóanyagokért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) vezetője.

Elmondta, hogy Németországban már több mint 1,7 millió adagot adtak be az AstraZeneca-vakcinából, és 13 embernél - 12 nőnél és egy férfinál - lépett fel vérrögképződés az agyi vénákban az oltás beadása után. Valamennyien 20 és 63 év közöttiek, hárman meghaltak.

A PEI vezetője hangsúlyozta, hogy az AstraZeneca-vakcina alkalmazása a trombózisos esetek ellenére nem jár vállalhatatlan egészségi kockázattal.

Szlovénia is folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását

Szlovénia is folytatja az AstraZeneca-oltóanyag alkalmazását - közölte Janez Poklukar egészségügyi miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Szlovénia - több európai országgal együtt - még hétfőn határozott arról, hogy az EMA döntéséig, ideiglenesen leállítja a vakcina használatát.

Kiemelte, hogy miután az EMA megállapította, hogy az AstraZeneca-vakcina biztonságos és hatékony, értesítették az oltási központokat az oltás folytatásáról.

Borut Pahor államfő, Janez Jansa miniszterelnök, Igor Zorcic házelnök és Alojz Kovsca, a Nemzeti Tanács elnöke pénteken oltatja be magukat az AstraZeneca vakcinájával, amelyből a felfüggesztés miatt 14 ezer dózis áll raktáron.

Szlovéniában az AstraZeneca-vakcinával oltottak mindössze egy százalékánál jegyeztek fel mellékhatásokat, ami nagyjából megegyezik a Pfizer/BioNTech oltás után mellékhatást jelentők számával.

A mintegy kétmilliós Szlovéniában eddig a lakosság 8,5 százalékát oltották be a koronavírus ellen. Az első dózist 177 566-an, közülük a másodikat is 90 990-en kapták meg.

Lettország, Litvánia és Bulgária is folytatja az AstraZenecával való oltást

Lettország és Litvánia péntektől ismét olt az AstraZenecával - közölte a két ország egészségügy-minisztere. Arunas Dulkys litván egészségügy-miniszter közölte, hogy az AstraZeneca iránti bizalom jelenként pénteken kapja meg az oltást Gitanas Nauseda elnök, Ingrida Simonyte kormányfő, a parlament elnöke és ő maga.

Bulgáriában pénteken kezdik újra az oltást az AstraZenecával - jelentette be csütörtökön a gyógyszerfelületi hatóság vezetője. Bogdan Kirilov közölte, hogy

a vizsgálat, amelyet az AstraZenecával történt oltás után órákkal meghalt nő esetében folytattak, nem állapított meg közvetlen összefüggést az oltás és a haláleset között.