Emelkedik az intenzív osztályon ápoltak száma Franciaországban, Párizsban műtéteket halasztanak el

Koronavírus, vírus, Franciaország, maszk, arcmaszk, korona,	fertőzés, járvány, egészségügy, betegség, védőmaszk
A German medical helicopter is ready to take off from a parking lot beside Mercy hospital CHR Metz-Thionville, eastern France, to evacuated a patient to a German hospital, on March 23, 2020, on the seventh day of a lockdown aimed at curbing the spread of the COVID-19 (novel coronavirus) in France. A general view shows the "Place de la comedie" in the city of Montpellier on March 23, 2020, in the south of France, since a strict lock-out obliging most French people to stay at home came into force on March 17, 2020 A strict lock-out forcing most French people to stay at home came into effect at noon on March 17, 2020, prohibiting all outings, except essential, in order to curb the spread of the coronavirus. - Two patients are evacuated at the same time by two german medical helicopters. (Photo by JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Franciaországban megemelkedett hétfőn az intenzív ellátásra szoruló koronavírusos fertőzöttek száma, a helyzet elsősorban a fővárosi régióban vált kritikussá, ahol a hatóságok a nem sürgős beavatkozások negyven százalékának elhalasztására kérték a kórházakat.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában 381 új fertőzött került intenzív osztályokra, ahol jelenleg 3849 fertőzöttet ápolnak.

Ez feleannyi, mint a járvány egy évvel ezelőtti első hullámának csúcspontján, de a szám a január eleji 2600-ról fokozatosan érte el a második hullám november végi szintjét.

A párizsi régióban vált a leginkább kritikussá a helyzet, ezért a regionális egészségügyi hatóság arra kért minden fővárosi kórházat, hogy a kevésbé sürgős beavatkozások negyven százalékát halassza el annak érdekében, hogy a következő napokban legyen elég kapacitás az új betegek fogadására.

A kormány egyelőre kizárta az általános lezárás lehetőségét, amelyre utolsó megoldásként tekint, s inkább az oltási program felgyorsításával próbálja visszaszorítani a járvány terjedését.

A hétvégén több mint félmillióan, hétfőn 108 ezren kapták meg az oltást, amelyből egyelőre az idősotthonok lakói, a 75 éven felettiek, az 50 év feletti krónikus betegek, valamint az egészségügyi és szociális dolgozók részesülhetnek.

Forrás: AFP/Jean-Christophe Verhaegen

Az első dózist eddig csaknem 4 millióan kapták meg, 2 millióan pedig már mindkét komponenst a 67 millió lakosú országban.

A napi új esetszám továbbra is 20-25 ezer között stagnál, a kórházban ápoltak száma 25 ezer. A járvány kezdete óta 89 ezren vesztették életüket, az elmúlt 24 órában 360-an.

A száz francia megyéből jelenleg 23 olyan megye ismert, ahol a 100 ezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladja a 250-et.

Ezek közül azonban csak az északi Pas-de-Calais-ban és a francia Riviérán rendeltek el a prefektúrák hétvégi lakhelyelhagyási tilalmat a helyi vezetők kérésére.

A nagyobb városokban, Párizsban, Lyonban, Marseille-ben - jóllehet megfigyelés alá helyezett megyékben vannak - a városvezetők tiltakozása miatt nem rendeltek el szigorításokat.

- jelezte az egészségügyi tárca az AFP francia hírügynökségnek.

Jelenleg az egész ország területén délután 6 órakor kezdődő éjszakai kijárási tilalom van érvényben, de az iskolák és a 10 ezer négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek nyitva tartanak.