Vesztegzár alatt marad Temesvár

Covid-19 vaccinations in Romania 2020,Brasov,Coronavirus,COVID-19,covid-19 vaccinations,december, Horizontal
BRASOV, ROMANIA - DECEMBER 27: Romanian doctor Andreea Moldovan gets the COVID-19 vaccine in the first day the COVID-19 vaccination in Brasov, Romania on December 27, 2020. Alex Nicodim / Anadolu Agency (Photo by Alex Nicodim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Temes megyei járványügyi operatív törzs hét nappal meghosszabbította a Temesváron és a környező településeken március 8-tól bevezetett vesztegzárat.
Vágólapra másolva!

Az intézkedést Németh Zoltán prefektus jelentette be szerdán délután, az operatív törzs ülése után, néhány órával a korábban elrendelt vesztegzár határidejének lejárta előtt. A prefektus elmondta, hogy a megyei egészségügyi igazgatóság javaslatára fogadták el a hosszabbítást.

A bánsági nagyvárosban tovább növekedett az utóbbi két hétben jegyzett fertőzések ezer lakosra számított aránya (a fertőzési ráta).

Míg március nyolcadikán a lakosság 7,36 ezrelékét tette ki fertőzési ráta, múlt szombaton már 8,19 ezrelékes volt, és szerdára 8,43 ezrelékesre emelkedett.

Míg szombaton az operatív törzs testületében nem kapta meg a kétharmados szavazattöbbséget a karantén meghosszabbításának javaslata, és a katasztrófavédelmi államtitkárnak a rendelete volt szükséges a korlátozások fenntartásához, szerdán az operatív törzs már megszavazta a hosszabbítást.

A testület egyben módosította is a korábbi rendelkezéseket. Így 22 óra után csak azok mehetnek ki a lakásukból,

  • akik az éjszaka is nyitva tartó oltóközpontba tartanak,
  • akik sürgősségi orvosi ellátásra szorulnak,
  • munkaügyben
  • vagy háziállataik szükségletei miatt hagyják el otthonukat.
Illusztráció Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Alex Nicodim

A romániai erdősítési kampány indítóján részt vevő Klaus Iohannis román államfő újfent kijelentette: a hatóságok a helyi viszonyoknak megfelelő intézkedésekkel próbálják fékezni a járvány terjedését, és a lakosság mielőbbi beoltásában látják az egészségügyi válság megoldását.