Egy 25 éves, iszlamista férfi hajtott a rendőrök közé a Capitoliumnál

Horizontal, Capitolium, támadás
A car is seen crashed into a barrier near the US Capitol on April 2, 2021 in Washington, DC. - One officer was killed and a second injured after a vehicle rammed through security and crashed into a barrier at the US Capitol, forcing it into lockdown less than three months after a mob assault on Congress. (Photo by Eric BARADAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Mint korábban megírtuk, lezárták az amerikai törvényhozás épületének környékét, miután helyi idő szerint péntek délután egy autós elgázolt két rendőrt egy ellenőrzőpontnál, majd autójával egy beton úttorlasznak rohant.
Vágólapra másolva!

A capitoliumi rendőrség tájékoztatása szerint a támadót lelőtték, miután az ütközést követően kiszállt az autójából és kést rántott. Kritikus állapotban vitték kórházba, később belehalt sebesülésébe.

Forrás: AFP/Eric Baradat

Az egyik rendőr szintén meghalt. A capitoliumi rendőrség tájékoztatása szerint a kollégájukat William Evansnek hívták, aki 18 éve volt az állomány tagja. A másik rendőrt a sürgősségi orvosi személyzet szállította kórházba.

Az amerikai sajtó értesülései szerint a támadót Noah Greennek hívták. Az illető az Iszlám Nemzet nevű szélsőséges, elsősorban afroamerikaiakat vonzó szervezettel rokonszenvezett.

A 25 éves férfi, aki valószínűleg Virginiában élt, Facebook-oldalán "Farrakhan követőjeként" jellemezte magát. Louis Farrakhan az Iszlám Nemzet vezetője, aki 1978-tól szervezte újjá a mozgalmat, visszatérve a korábbi rasszista szemlélethez.

Noah Green Forrás: AFP/-

A Capitoliumot a lövöldözés után lezárták, és a személyzetnek megtiltották, hogy elhagyják az épületet, de néhány órával a történtek után feloldották a zárlatot.

Yogananda Pittman, a capitoliumi rendőrség megbízott vezetője elmondta, hogy a gyanúsított a Capitolium északi oldalán elütött két tisztet, majd az egyik beton úttorlasznak ütközött. A sofőr egy késsel a kezében szállt ki az autóból, és nem reagált a rendőrök felszólításaira. Akkor lőtték le, amikor elindult a rendőrök felé.

- fogalmazott Pittman.

„Úgy tűnik, hogy nem terrorcselekményről van szó” - erről beszélt sajtótájékoztatóján Robert Contee, a fővárosi rendőrség megbízott vezetője. Hozzátette, hogy jelenleg is zajlik a nyomozás, és megvizsgálják, hogy a lelőtt támadónak volt-e köze valamilyen terrorszervezethez. Contee azt is elmondta, hogy az első információk szerint az elkövető korábban nem került a rendőrség látókörébe.

Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Yasin Ozturk

A Nemzeti Gárda helyszínen lévő katonái azonnal a rendőrség segítségére siettek, úgynevezett elhárító gyorsreagálású erőket vezényeltek a Capitolium közelébe. Sajtóinformációk szerint közülük senkinek sem esett baja. Wasington DC-ben továbbra is a Nemzeti Gárda nagyjából 2300 katonája támogatja a hatóságokat.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke az eset után elrendelte, hogy engedjék félárbócra a Capitolium zászlaját.

Joe Biden amerikai elnök nincs a törvényhozás épületének közelében fekvő Fehér Házban, ugyanis a húsvéti ünnepeket a marylandi Camp Davidben lévő elnöki rezidencián tölti. Az elnök közleményében azt írta: ő és felesége, Jill Biden is fájdalommal értesült a történtekről. „Szívből jövő részvétünket küldjük Evans rendőrtiszt családjának. Tudjuk, hogy ez milyen nehéz időszak volt a Capitolium dolgozói és védelmezői számára is" - fogalmazott Biden, aki elrendelte a Fehér Ház zászlóinak félárbócra eresztését.