Magyarország
ÉLŐ
Svájc

Egyre drámaibb a helyzet Franciaországban a kevés vakcina miatt

Vágólapra másolva!
Az 50 és 60 év közötti embereket csak a héten tudják elkezdeni oltani Franciaországban, fent kell tartani az este 7 órai kijárási tilalmat, nem tudják kinyitni a teraszokat. Azaz, drámai a lemaradás. Pedig sokan emlékeznek még a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron április végi, udvarias fogalmazással élve „rendkívül túlzó" kijelentésére: „Franciaország a felnőtt lakosság tekintetében a legtöbb beoltottal rendelkező országok között van az Európai Unióban". Macron állítását akkor a Le Parisien napilap cáfolta meg, mondván, hogy a drámai vakcinahiány miatt Franciaország csak épphogy a középmezőnyben található az EU-országok listáján, amelyen Magyarország már akkor is a második helyen állt Málta után. Macron sokszor idézett (nagyot)mondásával egyidejűleg kiadta a parancsot is a francia járványügyi hatóságnak: „oltani, oltani, oltani". A tények alapján joggal merülhet fel a kérdés, hogy oltani, igen, de mivel? Franciaországban jelenleg csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal lehet oltani. Nizza városa éppen ezért 500 ezer orosz vakcinát foglalt le. Az is felmerült, hogy nemhogy Brüsszel, de saját országuk egészségügyi hatóságának sem kérik az engedélyét.
Vágólapra másolva!

Franciaországban, ahogy ezt Emmanuel Macron május 6-i, már kevésbé nagyotmondó Twitter-üzenete is tanúsítja, óriási a lemaradás a lakosság átoltottságában,

csak május 10-étől kezdték meg az 50 év fölötti korosztály oltását, magyarán, azokat az 50 év felettieket, akik eddig semmilyen orvosilag igazolt betegség miatt nem szerepeltek prioritási listán.

Üres oltási központ

A koronavírus-járvány jelenleg sincs teljes mértékben visszaszorulóban Franciaországban, a „Santé Public" közegészségügyi hatóság a járvány szintjét még mindig magas szintűként kezeli, magasabbnak, mint egy héttel korábban. Az utolsó, hétköznapi szűrést jelző napon több mint 20 ezer új beteget regisztráltak.

A kórházakra nehezedő nyomás továbbra is jelentős annak ellenére, hogy az ország már több mint fél éve lényegében karanténban él. A franciák május 3-ig nem hagyhatták el lakóhelyüket 10 km-en kívül, és más megyékbe sem utazhattak. A kijárási tilalom kezdete továbbra is este 7 óra az egész országban.

Ami a vendéglátóipari egységeket illeti, ha tartani tudják a Macron által megszabott ritmust, csak május 19-én nyithatnak ki a teraszok, rendkívül szigorú intézkedések mellett.

Kizárólag tehát a terasszal rendelkező éttermek, bárok fogadhatnak vendégeket, de csak befogadóképességük 50%-ában, és egy asztalnál maximum 6 főt szolgálhatnak ki. Ekkor nyithatnak csak ki a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a múzeumok, a mozik és a színházak is. A mostani 19 óra helyett a franciák május 19-től 21 óráig tartózkodhatnak a köztereken, ekkor lép életbe a kijárási tilalom, amelyet a tervek szerint június 30-ig mindenképpen fenn kívánnak tartani.

Emmanuel Macron francia elnök Forrás: AFP/John Thys

Jean Terlon, a francia vendéglátó- és szállodaipari szövetség alelnöke úgy nyilatkozott a 20.fr hírújságnak, hogy nagyon sok vendéglátós nem fog kinyitni,

fél terasszal ugyanis nem tudnak rentábilisak lenni, ezért inkább megvárják a júniust, amikor esetleg szóba kerülhet, hogy az éttermek belül is fogadhatnak vendégeket, és feloldják a teraszokra érvényes korlátozásokat is. Egyes becslések szerint - a nem megfelelő állami bértámogatás miatt - a vendéglátósok közel fele nem fog kinyitni egyáltalán.

Üres oltási központ egy kerékpárstadionban

A másik nagy probléma, hogy az éttermek a kijárási tilalom miatt leginkább csak ebédidőben tudnak kinyitni, a 21 órakor kezdődő kijárási tilalom nem teszi lehetővé az esti nyitvatartást. A 2020. október 29. óta zárva levő éttermek számára ez a felemás helyzet felér egy katasztrófahelyzettel, ráadásul az éttermek mintegy 60%-a nem rendelkezik terasszal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről