Mikor fogja megadni a kínai vakcinára az engedélyt a WHO?

A Sinopharm pekingi központja, 2021
Workers are seen at Sinopharm’s packaging workshop for the inactivated SARS-Cov-2 vaccine in Sinopharm’s headquarters in Beijing during a media tour organized by the State Council Information Office (SCIO) on February 26, 2021. (Photo by Noel Celis / AFP)
Vágólapra másolva!
A nyugati gyógyszergyártók érdekei miatt nem kapta még meg a WHO-tól a veszélyhelyzeti használati  engedélyezést a kínai Sinopharm-vakcina. A hetek óta tartó időhúzás mögött egyértelműen felsejlenek a nyugati lobbiérdekek, mivel nagyon nagy veszélyt jelentene a nyugati vakcinák gyártóira a kínai vakcinagyártás felfutása. Magyarországon persze a baloldal és az általa irányított sajtó folytatja az oltásellenes kampányát a kínai vakcinák elbizonytalanítása révén. Mindennek a célja, hogy minél később álljon helyre az élet Magyarországon, és ennek a politikai kárát a kormány lássa. 
Vágólapra másolva!

Hetek óta hezitál az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy megadja-e a kínai Sinopharm-vakcinára a vészhelyzeti ajánlásukat. Ha ez megtörténne, azt jelentené, hogy a nyugati vakcinák mellett a keleti vakcinák közül elsőként a kínai kapna ilyen elismerést a nemzetközi szervezettől. A késlekedés hátterében több dolog húzódhat.

Hatalmas kapacitásokkal rendelkezik a Sinopharm. Ez nagyban veszélyezteti a nyugati gyógyszergyárak érdekeit Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency/Ding Lei

Milyen okok miatt nem kapott még engedélyt?

Az egyik legfontosabb, hogy a nagy nyugati gyógyszergyártóknak nem érdeke a Sinopharm elismerése, mivel ezzel nagyon jelentős riválist kapnának. A Sinopharm a legnagyobb gyógyszergyár a világon, többet tud gyártani, mint a Pfizer és a Moderna együtt. Ha tehát a WHO-tól is zöld utat kapna a Sinopharm, akkor

pár hónapon belül a kínai vakcina több országból is kiszoríthatná a nyugati termékeket.

A másik ok pedig politikai. Ha a kínai vakcina versenyképes lenne a nyugatiakkal mennyiségben, akkor az újabb komoly érv lenne arra, hogy

Brüsszel hatalmasat hibázott, hogy nem rendelt keleti vakcinát az elmúlt hónapokban.

Az euróválság és a migrációs krízis után újabb nagy kudarcot lenne kénytelen elkönyvelni a brüsszeli bürokrácia, amit nem sikerült megoldania. Mindezek ellenére várhatóan még a héten megkaphatja a WHO elismerését a kínai vakcina.

Forrás: AFP/Xinhua News Agency/Zhang Yuwei

Hatékony és biztonságos a kínai vakcina

Mint arról korábban beszámoltunk, a WHO főigazgatójának vakcinákkal kapcsolatos ajánlásokat is megfogalmazó szakértői csoport március végén jelentette be, hogy

a kínai Sinopharm és a Sinovac előzetes vizsgálata alapján a vakcinák bizonyítottan biztonságosak és jó hatékonyságúak a Covid-19-betegség megelőzésében.

Ahhoz, hogy valaki megkaphassa az engedélyt, a gyártónak be kell nyújtania a WHO-nak a gyártásminőségre vonatkozó adatokat, klinikai és nem klinikai fázisú vizsgálati adatokat, a vakcina biztonságának, hatékonyságának és minőségének ellenőrzésére vonatkozó részletes terveket, valamint egyéb, például a feliratozással kapcsolatos részleteket.

Forrás: AFP/Noel Celis

Fél évszázados tudáson alapul a kínai vakcina

A Sinopharm inaktivált, azaz elölt koronavíruson alapuló első generációs oltóanyag. Az inaktivált vírusrészecskék, elsősorban a víruson lévő fehérjetüskék késztetik az antitesttermelésre az immunrendszert, felkészítve a szervezetet a kórokozó elleni védekezésre.

Ahogyan korábban megírtuk, a kutatók három különböző koronavírus-variánst izoláltak betegekből, majd a kórokozókat úgynevezett bioreaktorban (majomvesesejtekben) tenyésztették. Amikor már megfelelő mennyiségben álltak rendelkezésre a vírusrészecskék, egy béta-propiolakton nevű vegyülettel kezelték őket, amely semlegesíti a kórokozó génjeit, ezáltal többé nem tud szaporodni, viszont a vírusrészecske – és így az immunválaszt kiváltó vírusfehérje, a tüske – épen marad.

A The Lancet nevezetű mérvadó orvosi magazin szerint is biztonságos és hatékony a Sinopharm vakcinája Forrás: AFP/ The Yomiuri Shimbun /Koki Kataoka

Ez a technológia már egy jól bevált, régóta használt módszer, amelyet fél évszázada alkalmaznak a tudományos világban. Többek között ezen az elven működik az influenza elleni védőoltás is. Fontos kiemelni azt is, hogy mivel ez az oltóanyag elölt vírust tartalmaz, nem tud megbetegedést okozni.

RUSVAI MIKLÓS VIROLÓGUS NEMRÉG ARRÓL BESZÉLT, HOGY A SINOPHARM MELLETTI EGYIK LEGFONTOSABB ÉRV AZ, HOGY EDDIG SENKI NEM BETEGEDETT MEG SÚLYOSAN, AKIT EZZEL A HATÓANYAGGAL OLTOTTAK.

Szintén rendkívül pozitívan írt a kínai oltóanyagról a világszerte elismert The Lancet tudományos szaklap, amely kiemelte, hogy a kínai Sinopharm-vakcina hatásos a dél-afrikai mutáns ellen is.

Menczer Tamás hangsúlyozta, hogy a szaklap azt állítja, hogy a vakcina az egyik legveszélyesebb mutáns ellen is hatásos. Az Egyesült Arab Emírségekben folytatott klinikai vizsgálatokból pedig az derült ki, hogy a korábbi 79 százalék helyett a Sinopharm akár a 86 százalékos hatékonyságot is elérheti.

Összehangolt kampányt folytat a baloldal a keleti vakcina ellen

A baloldal gyakorlatilag az engedélyezésük óta támadja a keleti vakcinákat. Gyurcsány Ferenc vezetésével januári határozati javaslatukban például meg akarták akadályozni a keleti oltóanyagok használatát.

KOMÁROMI ZOLTÁN, A DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ (DK) EGÉSZSÉGÜGYI SZAKPOLITIKUSA EGY TELEVÍZIÓS ADÁSBAN ÉRTÉKELTE KITOLÁSNAK, HOGY A KORMÁNY KÍNAI ÉS OROSZ VAKCINÁKAT KÜLD AZ ÖNKORMÁNYZATOKNAK.

A Momentum EP-képviselője, Cseh Katalin április elején mondta azt az ATV műsorában, hogy óriási felelőtlenség volt a magyar kormánytól úgy leszerződni ezekkel a gyógyszercégekkel, hogy nem várták el azt, hogy beadják az engedélyeztetési eljárást az Európai Gyógyszerügynökségnek".

Gyurcsány vezetésével folytatja oltásellenes kampányát a baloldal Forrás: MTI/Kovács Tamás

Újabb átlátszó támadás

Ezzel a baloldali oltásellenes kampánnyal összhangban jelent meg kedden egy újabb elbizonytalanító írás több baloldali lapban is, amiben természetesen a kínai vakcinát támadták minden tudományos bizonyíték nélkül. A baloldali médiumok

EZZEL AZ AKCIÓJUKKAL TELJES ÖSSZHANGBAN MŰKÖDNEK AZ OLTÁSELLENES BALOLDALLAL, VALAMINT A NYUGATI GYÓGYSZERGYÁRTÓK ÉRDEKEIVEL.

Egyrészt, ha a kínai vakcinák iránti bizalmatlanságot sikerül növelni, akkor elhúzódik a járvány kezelése, és továbbra sem lehet minden szektort megnyitni. A növekvő elégedetlenséget pedig fel lehet használni a kormány ellen, amiből a baloldal remél politikai hasznot. Ezt a stratégiát fogalmazta meg még tavaly Krekó Péter, a Gyurcsány-kormányok alatt közpénz százmilliókkal kitömött Political Capital vezetője.

Mindezek mellett máig nem tudjuk, hogy pontosan ki és mennyivel finanszírozza a volt indexesek blogját. Itt kerülhetnek képbe adott esetben a nagy nyugati gyógyszergyártók, akik sok esetben a saját érdekeik képviselete miatt médiatermékeket finanszíroznak, és PR-cikkeket jelentetnek meg. Így érhet össze a keleti vakcina támadása és a nyugati cégek érdeke egy-egy újságnál.