Szijjártó Péter: Elfogadhatatlan a Ryanair-gép földre kényszerítése

Szijjártó Péter, Dublin
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlan a Ryanair légitársaság járatának vasárnapi fehéroroszországi földre kényszerítése - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dublinban, üdvözölve az Európai Unió gyors és határozott fellépését az ügyben.
Vágólapra másolva!

Szijjártó az MTI-nek nyilatkozva kiemelte:

elfogadhatatlan egy polgári forgalomban részt vevő repülőgép földre kényszerítése mindenfajta indok nélkül, főleg úgy, hogy az két európai uniós ország között közlekedett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Dublinban tárgyalt Forrás:Facebook/Dzijjártó Péter/ foto: Borsos Matyas/Borsos Matyas

- fogalmazott a magyar külgazdasági és külügyminiszter.

Vasárnap a fehérorosz hatóságok pokolgépes fenyegetésre hivatkozva minszki leszállásra szólították fel a Ryanair légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát.

A leszállított Ryanair-gép csomagjait kutyával vizsgáltatják át a minszki reptéren vasárnap Forrás: AFP

Az utasszállítót a fehérorosz légierő egyik vadászgépe kísérte a repülőtérre.

A gépen volt Raman Prataszevics ellenzéki újságíró, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a leszállás után őrizetbe vettek.

Az EU hétfői csúcstalálkozóján döntés született arról, hogy megtiltják a fehérorosz légitársaságok számára az uniós légtér és repülőterek használatát,

illetve felszólították az európai légi fuvarozókat, hogy kerüljék el az ország légterét. Emellett újabb szankciók elfogadását kezdeményezték.