A tiltakozások ellenére elaltatták Geronimót, a tébécésnek minősített alpakát

tiltakozás alpaka Geronimo
Protest To Save Geronimo The Alpace From Being Euthanised Outside The Department of Environment, Food & Rural Affairs, In London, England on 9th August 2021. (Photo by Lucy North/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A heves tiltakozások és jogi csatározások ellenére kedden elaltatták a Geronimo nevű alpakát Nagy-Britanniában, mivel az állaton elvégzett korábbi tesztek azt jelezték, hogy szarvasmarha-tuberkulózissal fertőződött meg.
Vágólapra másolva!

A kedden készült felvételeken az látszik, ahogy a kék kezeslábast, maszkot és védőszemüveget viselő szakemberek rendőri kísérettel megérkeznek a nyugat-angliai farmra, ahol az alpaka élt, és elvezetik az állatot.

A jelenet szemtanúi voltak azok az állatvédő aktivisták és újságírók, akik a Londontól 175 kilométerre, nyugatra lévő wickwari farmnál sátoroztak az állat elaltatása ellen tiltakozva.

a szarvasmarha-tuberkulózis terjedésének megfékezéséhez szükséges intézkedésként – közölte a brit környezetvédelmi minisztérium.

140 ezren írták alá a petíciót

A nyolcéves Geronimo elaltatását a brit környezetvédelmi minisztérium rendelte el, mivel az állaton elvégzett két teszt azt jelezte, hogy szarvasmarha-tuberkulózissal fertőződött meg.

Az állat gazdája, Helen Macdonald és az ügyét támogató állatvédők szerint a betegséget megállapító két teszt hibás volt.

Egy új, pontosabb vizsgálat elvégzését azonban az ügyben illetékes tárca elutasította,

holott volt már rá több precedens, hogy olyan, fertőzöttnek vélt állatot altattak el, amelyről a boncolás aztán kiderítette, nem volt beteg.

A londoni Legfelsőbb Bíróság augusztus közepén elutasította az állatvédők beadványát, amellyel Geronimo elaltatását akarták megakadályozni. Az állat elaltatása elleni tiltakozást több mint 140 ezren írták alá.

Egy évtizede leölik a fertőzött állatokat

Macdonald, aki maga is állatkórházi ápoló, elmondta, hogy

az alpaka negatív volt, amikor Új-Zélandról behozták Nagy-Britanniába.

Az asszony több ezer fontot költött a végül hiábavaló jogi csatározásra.

Állatvédők tiltakoznak Geronimo leölése ellen Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

A szarvasmarha-tuberkulózis egy krónikus bakteriális betegség, amely esetenként más emlősfajokat is megtámad. Nagy-Britanniában egy évtizede leölik a fertőzött állatokat, hogy megakadályozzák a betegség terjedését, ám a gyakorlat a mai napig erősen vitatott. A brit kormány szerint 2020-ban 27 ezer szarvasmarhát öltek le a betegség megfékezése érdekében.