Vissza kell vinni Olaszországba a halálos felvonó-balesetet túlélő fiút

felvonó, felvonóbaleset, Olaszország
A photo grabbed from an aerial video taken on May 23, 2021 and handout on May 24, 2021 by The Italian Firefighters "Vigili del Fuoco" shows rescuers at work by a cable car that crashed to the ground in the resort town of Stresa on the shores of Lake Maggiore in the Piedmont region. - 14 people died on May 23 after a cable car crashed to the ground in northern Italy, emergency services said. (Photo by Handout / Vigili del Fuoco / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / VIGILI DEL FUOCO / HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Izraelből visszaviszik Olaszországba a piemonti drótkötélpályás balesetet túlélő kisfiút, akit nagyapja másfél hónapja elrabolt a felette ideiglenesen felügyeletet gyakorló, Olaszországban élő nagynénjétől - jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet.
Vágólapra másolva!

A tel-avivi bíróság határozata szerint vissza kell vinni Olaszországba a hatéves Eitan Birant, aki öt hónappal ezelőtt egyedül élte túl azt a tragédiát, ahol szülei és a testvére is meghalt.

A bíró nem fogadta el a nagyapa állítását, miszerint Izrael volt a kisfiú szokásos tartózkodási helye, sem azt, hogy a kiskorúnak két állandó lakóhelye volt - Izraelben, illetve Olaszországban.

Az ítélet szerint szokásos olaszországi lakóhelyére kell visszavinni a fiút, és a bíró emellett arra is kötelezte a gyermeket Izraelbe szállító nagyapát, Smuel Peleget, hogy

70 ezet sékel (csaknem hétmillió forint) összegben fizesse meg a per költségeit és az ügyvédi díjakat.

A kisfiú halott édesanyjának szülei, a Peleg család bejelentette, hogy fellebbez a döntés ellen, a bíróság pedig egy hétre felfüggesztette az ítélet végrehajtását, hogy erre lehetőséget biztosítson. Ha valóban fellebbeznek, akkor a végső bírósági határozatig elhalasztják majd az ítélet végrehajtását.


Az olasz hatóságok a végzetes baleset után két nappal apai nagynénjét jelölték ki a kisfiú gyámjának az Izraelben élő nagyapa, Smuel Peleg látszólagos beleegyezésével.

Azért csak látszólagos, mert - amint a nagynéni állítja - a nagyapa úgy gondolta, hogy ez csak ideiglenes, és nem állandó gyámságot jelent.

Néhány nappal később a nagyapa azt kérte az olasz bíróságtól, hogy vonja vissza a nagynéni kijelölését, s az ebből kiindult olaszországi eljárás jelenleg is zajlik.

A baleset helyszíne Forrás: AFP/Handout

Tragédia Olaszországban

Május végén az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő felvonó egyik fülkéje lezuhant, és a balesetben kilenc másik utas mellett meghalt a hatéves Eitan Biran családjának öt tagja is, édesapja, a 30 éves Amit Biran, édesanyja, Tal Peleg-Biran, kisöccse, valamint a nő nagyszülei. Az izraeli áldozatokat Izraelben temették el.

Szeptember 11-én a nagypapa meglátogatta unokáját, majd a gyámságot ellátó nagynéni tudta és beleegyezése nélkül autójával Svájcba, majd onnan magánrepülőgéppel Izraelbe szállította a gyermeket.


Eitan Izraelben született, de egy hónapos kora óta Olaszországban élt, ahol apjának nővére is lakott, és ahol apja orvosi egyetemre járt. Anyai nagyapja szerint a gyerek szülei azt tervezték, hogy visszatérnek Izraelbe, és ott fogják folytatni életüket az orvosi diploma megszerzése után. Ennélfogva az ő akaratuk szerint cselekedett a kisfiú "hazahozásával".