Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Vízhiány miatt tüntetnek Irán harmadik legnagyobb városában

Iszfahán, Irak, víz, vízhiány, tüntetés
Iranians gather during a protest to voice their anger after their province's lifeblood river dried up due to drought and diversion, in the central city of Isfahan, on November 19, 2021. - The massive protest, that drew in farmers and other people from across Isfahan province, was the biggest since demonstrations over the water crisis started on November 9. (Photo by Fatmeh Nasr / ISNA / AFP)
Vágólapra másolva!
Tüntetések törtek ki pénteken Irán harmadik legnagyobb városában, Iszfahánban a vízhiány miatt, a régió legnagyobb folyójának, a Zajánderudnak a kiszáradt medrében gyülekező elégedetlenkedőket a karhatalom egyebek között könnygázzal és gumibotokkal oszlatta.
Vágólapra másolva!

Az iráni hírügynökségek és a közösségi médián megjelent bejegyzések szerint a térséget súlytó aszály miatt a helyi földművesek megsegítését követelő aktivisták százai közül többen köveket hajigáltak a rendőrökre. A Farsz félhivatalos hírügynökség arról számolt be, hogy a tüntetők egy rendőrségi motort és mentőautót is felgyújtottak a világhíres Hadzsu-híd közelében történt megmozduláson.

A péntekre virradó éjszaka során ismeretlenek rátámadtak a vízhiány miatt két hete békés ülősztrájkot folytató földművesekre és felgyújtották sátraikat.

A helyi farmerek már évek óta tiltakoznak az ellen, hogy a Zajánderud vízét elvezetik más térségek,

így például Jazd tartomány ellátására, aminek következtében földjeik kiszáradnak és megélhetésük kerül veszélybe. Az iráni sajtó szerint a jazdi csővezetéket már többször is megrongálták a múltban. Júliusban szintén a vízhiány miatt Irán délkeleti részein voltak erőszakba torkollott megmozdulások, amelyek során

több embert lelőttek a biztonságiak.

A teheráni vezetés az ötven éve nem tapasztalt aszályt hibáztatja a vízhiányért, míg a rezsim bírálói a hatóságok rossz vízgazdálkodására is felhívják a figyelmet.

Tüntetők Iszfahánban, november 19-én Forrás: AFP/Fatmeh Nasr
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről