Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A hazaszeretettől mindig hányingerem volt, ezt mondta az új német kormány alkancellárja

SCHOLZ, Olaf; STEINMEIER, Frank-Walter
Berlin, 2021. december 8. Frank-Walter Steinmeier német elnök (k) és Olaf Scholz német kancellár (első sor, b4) az új német kormány tagjainak társaságában a berlini államfői rezidencián, a Bellevue-palotában tartott kinevezési ünnepségen 2021. december 8-án. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) alkotta koalíciós kormányban az SPD-nek hét, a Zöldeknek öt, az FDP-nek négy minisztere van. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
December 8-án megválasztotta a német parlament kancellárnak Olaf Scholz szociáldemokrata politikust, aki ezt követően letette a hivatali esküjét, de abból kihagyta az „Isten engem úgy segéljen" részt. A Scholz-kormány három pártból álló koalíció. A koalíció részei a Német Szociáldemokrata Párt (SPD), a Zöldek és a Német Szabaddemokrata Párt (FDP). Scholzról érdemes megjegyezni, hogy korábban pénzmosási botrányba keveredett és az ügy még mindig folyamatban van. Az új zöld külügyminiszter, Annalena Baerbock pedig hazudott a tanulmányairól, a munkahelyéről, plagizált, illetve „elfelejtette" bevallani a jövedelme egy részét, tehát adót csalt. Komoly szakmai kritika is megfogalmazódik a baloldali kormánykoalícióval szemben, hiszen a klímaügyi „szuperminisztériumnak" nevezett új gazdasági és klímavédelmi minisztériumot egy filozófus végzettségű zöld politikus vezeti. Az új berlini kormány erősen baloldali fordulatot hozhat magától az élet szinte valamennyi területén. Németországot „bevándorlóországgá" nyilváníthatják, támogatják minden téren az LMBTQ-propagandát, ezentúl az adófizetőkkel fizettetnék meg a nemváltó műtéteket és az abortuszt is. Orbán Viktor szerint Merkel távozása után új, nyílt sisakos idők jönnek.
Vágólapra másolva!

2021. december 8-án választotta meg a német szövetségi parlament kancellárnak a szociáldemokrata (SPD) Olaf Scholzot, aki az előző, Angela Merkel vezette kormányban alkancellár és pénzügyminiszter volt. A baloldali politikus ez után átvette megbízólevelét Frank-Walter Steinmeier szövetségi köztársasági elnöktől, majd letette hivatali esküjét a parlamentben.

Frank-Walter Steinmeier német elnök átadja a megbízólevelet a német szövetségi parlamentben, a Bundestagban kancellárrá választott Olaf Scholznak, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusának a berlini államfői rezidencián, a Bellevue-palotában, 2021. december 8-án Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Esküjének szövegéből kihagyta azt a szabadon választható részt, hogy „Isten engem úgy segéljen".

Ez jelzésértékűnek tekinthető. Scholz egyébként tagja volt a Német Evangélikus Egyháznak, de kilépett onnan.

Scholz a második világháború utáni Németország kilencedik – és negyedik szociáldemokrata – kancellárja.

Nemrég korrupciós botrányba keveredett az újonnan megválasztott kancellár

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Scholzot a szeptember végi választás előtt néhány nappal a parlament pénzügyi bizottságában hallgatták meg.

AZ ÜGYÉSZSÉG UGYANIS AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS AKADÁLYOZTATÁSÁVAL VÁDOLTA MEG A SCHOLZ KÖZVETLEN FELÜGYELETE ALÁ TARTOZÓ FINANCIAL INTELLIGENCE UNIT (FIU) NEVŰ, A PÉNZMOSÁS ELLENI KÜZDELEMÉRT FELELŐS HIVATALT, TOVÁBBÁ AZZAL IS, HOGY SZÁMOS GYANÚS NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI TRANZAKCIÓRÓL, PÉLDÁUL TÖBB MILLIÓ EURÓS ÖSSZEGŰ, AFRIKÁBA IRÁNYULÓ KIFIZETÉSEKRŐL NEM TÁJÉKOZTATTA A RENDŐRSÉGET.

Olaf Scholz és felsége, Britta Ernst Forrás: Getty Images/2010 Getty Images/Sean Gallup

A rendőrség szeptember 9-én házkutatást tartott a szociáldemokraták irányítása alatt álló pénzügyminisztériumban és igazságügyi minisztériumban. A FIU-t 2019-ben már megvádolták azzal, hogy információkat tartott vissza, amikor a frankfurti tőzsdén jegyzett, a DAX legértékesebb vállalatai között számon tartott Wirecard vállalatnál komoly pénzügyi szabálytalanságok gyanúja merült fel.

A kezdetben szex- és szerencsejáték-weboldalak látogatóinak diszkrét digitális fizetést és kártyahasználatot kínáló, később neves nagybankokkal is együttműködő pénzügyi szolgáltatót 2008 óta többször érték pénzmosási vádak, de alapos gyanúja merült fel annak is, hogy

a cég hekkereket bízott meg, hogy a tőzsdén ellene spekulálók informatikai rendszerébe betörjenek. Szintén érték vádak könyvelési hiányosságokról, csalásokról. Tavaly júniusban fizetésképtelenséget jelentett, miután kiderült, hogy 2019-es könyveléséből hiányzik 1,9 milliárd euró.

Az összeget elvileg Fülöp-szigeteki befektetésialap-kezelők forgatták, de valószínűleg sohasem létezett. Ennek nyilvánosságra kerülését követően a Wirecard gyakorlatilag azonnal csődöt jelentett. A cég három vezetőjét a német hatóságok letartóztatták.

TÖBBEN FELTETTÉK AZT A KÉRDÉST, HOGY A NÉMET KORMÁNY VAJON MENNYIT TUDOTT A WIRECARD PROBLÉMÁIRÓL, ÉS EZEKRŐL MIKOR INFORMÁLTÁK ŐKET.

Annyi bizonyosnak tűnik, hogy

Olaf Scholz már 2019 februárjában tisztában volt a potenciális piaci manipulációkkal és a pénzmosással,

hiszen a német pénzügyi felügyelet (BaFin) tájékoztatta a minisztériumot arról: vizsgálatot indít a Wirecard könyvelési hiányosságaival kapcsolatban. Idén áprilisban Angela Merkel és Olaf Scholz mellett a kormány több tagját is meghallgatta az ügyben a Bundestag vizsgálóbizottsága. A politikai felelősség nagy része minden bizonnyal a pénzügyminisztériumot terheli, a vizsgálóbizottság CDU/CSU-tagjainak a dühe is Olaf Scholzra ömlött, felhánytorgatva ügyiratok visszatartását és a gyanúsan hanyag felügyeletet.

Botrányról-botrányra bukdácsolt az új német külügyminiszter

A Zöldek egyik társelnöke Annalena Baerbock lett Németország első női külügyminisztere. A politikusnak számos botrányára és hazugságra derült fény még a nyár elején. Júniusban beszámoltunk róla: az akkori kancellárjelölt hivatalos életrajzában azt állította, hogy

BACHELOR DIPLOMÁJA (ALAPKÉPZÉS) VAN POLITOLÓGIÁBÓL ÉS NEMZETKÖZI JOGBÓL, HOLOTT ABBAN AZ ÉVBEN, AMELYIKBEN BAERBOCK DIPLOMÁJÁT ÁLLÍTÓLAG MEGSZEREZTE, NÉMETORSZÁGBAN EZ A SZAKIRÁNY MÉG NEM LÉTEZETT.

Annalena Baerbock új német külügyminiszter leteszi hivatali esküjét a német szövetségi parlamentben, a Bundestagban Berlinben 2021. december 8-án Forrás: MTI/AP/Stefanie Loos

Baerbock azt is állította, hogy a híres London School of Economicson (LSE) posztgraduális képzésben vett részt.

HAMAROSAN KIDERÜLT, HOGY BAERBOCK SOHASEM JÁRT JOGI KARRA, ÉS POLITOLÓGIA SZAKON IS CSAK AZ ELSŐ SZIGORLATIG JUTOTT EL. AZ LSE-N PEDIG CSAK EGY EGYÉVES TANFOLYAMON VETT RÉSZT, AMELYET SZÜLEI SOK PÉNZÉRT VÁSÁROLTAK NEKI.

Vagyis nemzetközi jogi végzettségről, mint életrajzában állította, szó sem lehet.

Ez a leleplezés lavinát indított el. Kiderült ezenkívül, hogy

BAERBOCK NEM VOLT HIVATALVEZETŐ BRÜSSZELBEN, HANEM EGY ZÖLD EP-KÉPVISELŐ HONLAPJÁT KEZELTE, ÉS NEM VOLT ÚJSÁGÍRÓ SEM, MINT ÁLLÍTOTTA, HANEM CSAK GYAKORNOK EGY KÖZEPES MÉRETŰ LAPNÁL.

Ezután következett csak a csúcspont:

KIDERÜLT, HOGY MINIMUM 25 000 EURÓT „ELFELEJTETT" AZ ADÓHIVATALNÁL 2020-BAN BEVALLANI (EZ AZ ÖSSZEG TÖBB MILLIÓ NÉMET ÉVES JÖVEDELMÉNEK FELEL MEG), ÉS AMI MÉG PIKÁNSABB: EZT AZ ÖSSZEGET MINT „JÁRVÁNY MIATTI KÜLÖNLEGES JAVADALMAZÁST" A ZÖLDEK VEZETÉSE MAGA ENGEDÉLYEZTE NEKI.

Magyarán:

Annalena Baerbock adót csalt.

Rá egy hónapra, júliusban derült ki, hogy Baerbock plagizált. A zöld politikus a „Jetzt. Wie wir unser Land erneuern" („Most. Hogyan újítsuk meg országunkat?") című új, kampányra időzített könyvében az interneten szabadon elérhető szövegrészleteket emelt át forrásmegadás nélkül a saját írásába. Ezt a Mandiner írta meg a Euronews alapján.

Baerbock botrányai miatt a Zöldek népszerűsége eléggé lecsökkent, a baloldali párt végül a harmadik helyen végzett, noha korábban azt mérték, hogy megnyerik a választást.

Persze ezek az ügyek nem törték derékba Baerbock karrierjét, a politikus semmilyen párton belül betöltött tisztségéről nem mondott le, és mindezek dacára külügyminiszter lett.

Az új német kormány deklarálná, hogy Németország bevándorlóország

A német kormányprogramban szerepel egy új bevándorlási törvény megalkotása, amely tovább könnyítené a bevándorlást Németországba. A migránsok számára egyszerűsítenék a német állampolgárság megszerzését, továbbá lehetővé tennék számukra, hogy a származási országuk állampolgárságát is megtartsák.

A kormányprogramban van egy olyan rész is, miszerint Németországot „bevándorlóországgá" nyilvánítaná a baloldali koalíció.

„Woke-ügyi" minisztériuma is lett Németországnak?

A Mandiner nemrég arról írt: az új német családügyi minisztérium nem szimplán családügyi lesz, hanem egy család-, nyugdíjas-, nő- és ifjúságügyi, integrációs és egyenlőségi minisztérium is. Ezt a portfóliót, amely az abortusztól az LMBTQ-ügyeken át a migránsok integrációs követelményein keresztül a nőjogi követelésekig minden kulturálisan érzékeny témát felölel. A portál megjegyzi:

nem hibáznak nagyot, ha hivatalos nevéből eredő rövidítése, a BMMFSFJIG (Bundesministerium für Familie, Senioren, Frauen, Jugend, Integration und Gleichstellung) helyett inkább woke-minisztériumnak nevezik azt.

A minisztériumot egy kevésbé ismert zöld politikus, Anne Spiegel vezeti.

Ezentúl a német adófizetők állhatják a nemváltás költségeit

A Mandiner szemléjéből kiderül: az új kabinet kidolgoz majd egy nemzeti akciótervet „a szexuális és nemi sokféleség elfogadására és védelmére", aminek az iskolákban történő felvilágosítások szélesebb körű támogatása is a része lesz majd.

A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A jelzőlámpa-koalíció ígérete szerint eltörli majd a transzszexuálisokra vonatkozó törvényt, s egy önmeghatározásról szóló törvényt iktat a helyére. Ennek következményeként a jövőben önbevallásos alapon lehet majd beíratni a nemet a személyi igazolványba.

A transzneműek nemátalakító beavatkozásait az új kormány tervei szerint teljes egészében fedezné majd a társadalombiztosítás. Magyarán: ennek költségeit teljes egészében a német adófizetőkre hárítanák.

A jelzőlámpa-koalíció megváltoztatná a reparatív terápiák jogi szabályozását. A jelenleg érvényes német jog szerint tizennyolc éves kor alatt nem szabad ilyen jellegű terápiát végezni Németországban – alapvetően azt az esetet kivéve, ha a terápiát a tizennyolc év alatti személy szülője vagy nevelője végzi.

Az új kormány azonban nem csak ezt a kivételt törölné el, hanem az ilyen beavatkozások teljes betiltásának lehetővé tételét is megvizsgálná.

A Tichys Einblick szerzője ennek kapcsán megjegyzi: közel sem egyértelmű, hogy „ellenirányban" is ilyen szigorú lesz majd az új kormány.

– reflektál a konzervatív lap a korábbi koalíciós tárgyalások során nyilvánosságra került egyik dokumentumra.

Az SPD–Zöldek–FDP-hármas többször is hangsúlyozza, hogy kiáll az úgynevezett szivárványcsaládok minél szélesebb körű társadalmi és családpolitikai integrációja mellett.

Az új berlini kormány azonban ennél is tovább megy: azt is szeretnék elérni, hogy

„a szivárványcsaládokat és az EU-ban kötött azonos nemű házastársi vagy élettársi kapcsolatokat minden tagállamban, annak minden jogkövetkezményével együtt elismerjék",

amit nehéz nem a hagyományosabb családképhez ragaszkodó tagállami kormányok, mint például a honi vagy a lengyel kabinet elleni nyílt sisakos támadásként interpretálni.

Olaf Scholz a napokban amúgy pózolt az EU keresztényellenes LMBTQ-nagykövetével, Riccardo Simonettivel.

Továbbá

a német kormánykoalíció lehetővé tenné, hogy a transzneműek is adhassanak vért.

Magyarországot és Lengyelországot próbálja fenyegetni az új baloldali kormány

A Tagesschau szerint az új baloldali német kormány úgymond „értékorientált" politikát folytat majd, mindezt lefordítva, pénzzel próbálja fenyegetni a migrációt és az LMBTQ-propagandát elutasító országokat. Így Magyarországot és Lengyelországot is.

A Zöldek másik társelnöke, Robert Habeck részére létrehoztak egy gazdasági és klímavédelmi minisztériumot, szorosan összekapcsolva ezt a két területet.

Robert Habeck új német gazdasági és klímavédelmi miniszter, a Scholz-kormány alkancellárja leteszi hivatali esküjét Forrás: MTI/AP/Stefanie Loos

A sajtó az új tárcát klímaügyi „szuperminisztériumnak" nevezi. Habeck tárcája az energiaügyekért is felelős lesz, egész pontosan a „zöld energiafordulatért". Az új minisztérium a jövőbeni beruházási terveket fogja ellenőrizni klímavédelmi szempontból, így elvileg vétójoga lesz minden fontos beruházást illetően.

A baloldali politikus továbbá alkancellár is lesz. A kritikusai megjegyzik, hogy

Habeck nem igazán ért a gazdasághoz és energetikához, illetve klímaügyi szakértőnek sem nevezhető, hiszen végzettségét tekintve filozófus.

A politikus korábban, az egyik könyvében azt írta, hogy:

Orbán Viktor: Merkel távozásával új, nyílt sisakos idők jönnek

„Angela Merkel távozik a német kancellári hivatalból. A közép-európaiak életének egy darabja is vele távozik" – írta Orbán Viktor miniszterelnök Angela Merkel távozása és az új német kormány beiktatása kapcsán.

Mint írta, Angela Merkel kancellársága alatt „kiderült, hogy a magyaroknak és más közép-európaiaknak a haza immanens, a nemzet origó, hazaszeretet nélkül nincs egészséges érzelmi élet.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „mi, magyarok megértettük, hogy a németek ezt nem problémának, nem bajnak, nem orvosolandó civilizációs betegségnek, hanem természetes, sőt kívánatos, mi több erkölcsileg magasabb rendű állapotnak tartják". Mint mondta: „Az európai egység szövete felfeslett, már nem volt megállás.

Migráció, gender, föderalizált Európai Unió, Európa elnémetesítése. Az európai együttműködés helyreállítása emberfeletti erőfeszítéseket igényel majd a posztmerkeli korszakban.

Angela Merkel nyitotta ki az ajtót a bajok előtt? Vagy ellenkezőleg: ő inkább megtámasztani próbálta, de a baloldali nyomás őt is félretolta? – tette fel a kérdést a miniszterelnök. Mint mondta, „ma még nem tudjuk a választ erre a kérdésre.

Látva az új, baloldali német kormány bevándorláspárti, genderbarát, föderalista, német Európát megcélzó programját, a Merkel-titok mindkét megfejtése lehetséges. Majd az idő. Az idő választ ad.

Hozzátette: „egykori harcostársként csak azt fájlalom, hogy az életút és a 16 évnyi kancellárság sem adta meg, még nekünk, kollégáknak sem adta meg a választ. Egy dolog biztos, a kétértelműség, a lopakodó politika és a sodródás korszaka Merkellel befejeződött. Új, nyílt sisakos idők jönnek."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről