Saját magukat cenzúrázzák a megtorlástól rettegő tanárok Franciaországban

lefejezés, Franciaország, Párizshoz közel, tanár, terror
French police officers stand guard a street in Eragny on October 16, 2020, where an attacker was shot dead by policemen after he decapitated a man earlier on the same day in Conflans-Sainte-Honorine. - French anti-terror prosecutors said Friday they were investigating an assault in which a man was decapitated on the outskirts of Paris and the attacker shot by police. The attack happened at around 5 pm (1500 GMT) near a school in Conflans Saint-Honorine, a western suburb of the French capital. The man who was decapitated was a history teacher who had recently shown caricatures of the Prophet Mohammed in class. French prosecutors are treating the attack as a terror incident, which coincides with the trial of alleged accomplices of the 2015 Charlie Hebdo attackers and comes weeks after a man injured two people he thought worked for the magazine. (Photo by ABDULMONAM EASSA / AFP)
Vágólapra másolva!
A Charlie Hebdo szerdai számában megjelent felmérés szerint a francia tanárok félelemben élnek Samuel Paty halála óta. Nem mernek beszélni az iskolákban érzékeny témákról, mivel tartanak a megtorlástól, ezért saját magukat cenzúrázzák, nem mondják ki, amit gondolnak. Az IFOP felmérése szerint minden második tanár fél vitatható kérdésekben állást foglalni. Mint az Origo is beszámolt róla, ősszel egy fiatal bevándorló a nyílt utcán lefejezte az egyik párizsi elővárosban Samuel Paty történelemtanárt, pusztán azért, mert az iskolában saját osztályának a Charlie Hebdo-merénylettel kapcsolatban a véleményszabadságról beszélt.
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP/Abdulmonam Eassa

A francia tanárok 50 százaléka vallotta be egy, a Jean Jaurès Alapítvány számára a francia IFOP
közvélemény-kutató intézet által készített felmérésben, hogy Samuel Paty kivégzése óta
saját magát cenzúrázza:

nem mer beszélni olyan vallási kérdésekről, amelyek esetleg megbántják valamelyik (vagy több) tanuló vallási érzelmeit.

A tanárok félnek a reakcióktól. Az IFOP tanulmányát a Charlie Hebdo szerdán publikálta. A francia tanárok arról is beszámoltak a felmérés készítőinek, hogy egyötödük már tapasztalt provokációt, ellenállást a diákok részéről, egyharmaduk pedig rendszeresen, ismétlődően.

A meggyilkolt Samuel Paty-re emlékeznek Forrás: AFP/Gabrielle Cézard

Több diák egyébként visszautasította, hogy a Samuel Paty halálával kapcsolatos megemlékezésen részt vegyen, vagy szándékosan zavarta az egyperces néma felállással megemlékezőket. A vallási (vagy politikai) kérdésekben magukat cenzúrázó tanárok többsége fiatal oktató.