Michael Sherwin sajtótájékoztatón elmondta, hogy összeesküvéssel szervezett zendülés, felkelés, garázdaság, lopás, jogtalan behatolás egyaránt szerepel a szóba jöhető vádak között azokkal szemben, akiket őrizetbe vett a rendőrség szerdán és csütörtökön. 

A főügyész közölte, hogy a Capitolium rendőri testületének tagjait is kihallgatják tanúként, és ha bebizonyosodik, hogy bűnrészesek voltak, akkor felelősségre vonják őket.
Erre a kijelentésre az adott okot, hogy - kamerák felvételei alapján - néhány rendőr együtt fotózkodott az épületbe betörő lázongókkal, Donald Trump leköszönő elnök feltüzelt híveivel.

Ami a lopás vádját illeti, Sherwin felfedte, hogy elektronikus eszközök tűntek el képviselők irodáiból, olyanok, amelyek kikerülése ráadásul nemzetbiztonsági veszélyt jelenthet.

Az őrizetbe vettek száma megközelíti a százat, és további őrizetbe vételek várhatók.

A Capitolium épülete január 6-ánForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

Szerda este Trump több száz híve ostromolta meg a Capitoliumot, ahol a kongresszus és a szenátus együttes ülést tartott, hogy hitelesítse a szavazatokat, amelyeket Joe Biden megválasztott elnökre adtak le.

A törvényhozók kénytelen voltak felfüggeszteni ülésüket és földalatti folyosón biztonságba vonulni. Az erőszakkal behatolókat a nemzeti gárda segítségével csak több óra alatt sikerült eltávolítani az épületből.

Az összetűzésben négy ember meghalt.

Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédet, melyben megismételte, szerinte csalás történt a választásokon.