A széfnyitás, amiről nem is hinnéd, hogy megoldható

Vágólapra másolva!
A széfre a biztonság zálogaként tekintünk. Valami olyasmit látunk benne, ami megvédi azt, amit meg akarunk védeni, elrejti a kíváncsi szemek elől. Egy biztos hely, egy menedék. Kivéve, ha meghibásodik, és mi magunk sem férünk hozzá ahhoz, amit beletettünk, pedig nagyon kellene. Vajon mi a teendő ilyenkor, hogyan lehet ezt megoldani?
Vágólapra másolva!
Forrás: store11.hu

A széfek működése

Laikusként talán nem egyértelmű, de a széfek nem úgy működnek, mint egy szimpla zár egy szekrényen, vagy egy kódos zár a bőröndön. Azaz technikailag igen, így kell kinyitni őket, de tekintve, hogy komoly biztonsági eszközről van szó, a zárszerkezet valójában elég bonyolult, és nem egyszerű feltörni – ez lenne a lényeg, ugyebár.

Viszont, mivel a széf is csak egy eszköz, ez is meg tud hibásodni. Tapasztalhatod, hogy nehézkes a nyitás/zárás, nem akar reagálni a kódra, nem a megszokott módon viselkedik, esetleg egyáltalán nem is nyílik ki. Utóbbi a legrosszabb eset, hiszen így nem férsz hozzá ahhoz, ami a széfben van, ez pedig igen kellemetlen tud lenni, ha éppen szükséged lenne rá.

Mit lehet ilyen esetben tenni?

A legrosszabb, amit tehetsz, hogy megpróbálod a széfedet feltörni: garantáltan tönkreteszed, a garanciát pedig bukod is a nem szakszerű használattal. Mindenféle házi módszert felejts el: ne feszegesd, ne rángasd, ne próbáld eltörni, késsel, bármi egyébbel feltörni. Jó eséllyel sikertelen lesz, de legalább a széfed használhatatlanná válik.

Amit tehetsz, hogy minél hamarabb szakembert hívsz, például a www.szefszakertok.hu oldalról, aki szakszerűen ki tudja nyitni a meghibásodott széfedet. Ezzel időt, energiát és némi idegeskedést is megspórolsz, nem mellesleg nem fogod elbukni a garanciát, és a széf gyártója szervizelheti a széfet a művelet után.

A szakértők anélkül nyitják ki a páncélszekrényt, hogy kárt tennének benne: se a zár, se a trezor, se maga a szekrény nem sérül meg. Így még arra is van esély, hogy javítás után újra használni tudod. Ellentétben a házi nyitási kísérletekkel, amik hatástalanok, de a széfet szinte biztos, hogy tönkrevágják.

És mi van, ha most kell a széf tartalma?

Nos, igen, ez teszi izgalmassá a történetet, hiszen, ha kiveszel valamit a széfedből az jó eséllyel kell. Most, vagy pár órán belül, legjobb esetben másnap. Az idő tehát elég fontos tényező, a legtöbb esetben ez az oka annak, hogy az ember azonnal nekiesik a páncélszekrénynek, és igyekszik kinyit azzal, amivel csak esélyt lát rá.

Van egy jó hírünk: a széfnyitással foglalkozó szakemberek pontosan tisztában vannak vele, mennyire szoríthat az idő egy ilyen helyzetben, ezért rövid határidővel vállalják a helyszínre érkezést, és a széfek kinyitását. Tehát ez sem indok arra, hogy minden eszközzel próbáld tönkretenni a szekrényt, hiszen gyorsan is érkezhet segítség!

Tudjuk, hogy nagyon idegesítő, amikor nem férsz hozzá ahhoz, amihez szeretnél, mégis türelemre és higgadtságra intenénk: ha meddő nyitási kísérletek helyett inkább hideg fejjel a valódi megoldásra koncentrálsz, jó eséllyel hamarabb oldod meg a problémát egyetlen telefonnal