Robbanómellényeket gyártó terroristákkal végzetek afgán fegyveresek

Vágólapra másolva!
Az afgán kormány szerdán közölte, hogy 22 terroristát öltek meg az ország keleti részén, egy búvóhelyen. A tálibok öngyilkos merénylőket rejtegettek, kiképezték őket, és robbanómellényeket készítettek.
Vágólapra másolva!

"A művelet során megsemmisült az öngyilkos merénylők rejtekhelye, 22 terroristával, köztük hat arabbal, két pakisztánival és két tádzsikkal végeztek a fegyveres erők, további hármat pedig letartóztattak" - közölték. Az őrizetbe vettek között van egy tálib szélsőséges, aki az öngyilkos merénylőket szállította - tették hozzá.

Favvád Amán szóvivő azt mondta: a biztonsági erők önállóan, külföldi csapatok segítsége nélkül hajtották végre a műveletet. A biztonsági erők

16 tonna robbanószert és 16 robbanómellényt semmisítettek meg

- tette hozzá.

A tálibok az elmúlt évben hangoztatták, hogy már nem működnek együtt külföldi dzsihadistákkal, továbbá az Egyesült Államokkal tavaly február 29-én aláírt békemegállapodásban egyebek között vállalták, hogy megszakítják kapcsolataikat külföldi radikális iszlamistákkal, és nem biztosítanak nekik menedéket afgán földön.

Kabul rendszeresen azzal vádolja a tálibokat, hogy kapcsolatot tartanak fenn az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal. Az afgán biztonsági erők

az al-Kaida több tagjával végeztek 2020-ban.

A 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően az Egyesült Államok és szövetségesei katonailag beavatkoztak Afganisztánban, amelyet akkor a tálib szélsőségesek irányítottak, akik Washington szerint menedéket adtak az al-Kaida akkori vezetőjének, Oszama bin Ladennek.

Az afgán kormány és a tálibok képviselői az Egyesült Államok ösztönzésére hónapok óta tárgyalásokat folytatnak a katari Dohában. A felek ennek ellenére továbbra is hadban állnak egymással Afganisztánban, a tálibok nem hagynak fel a kormányerők elleni támadásokkal.