Szükség van az orosz és kínai vakcinára a Covid elleni háború megnyeréséhez Emmanuel Macron szerint. A francia elnök nyitottnak mutatkozott a Szputnyik V használatára, amennyiben az megkapja az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét.

A világnak szüksége van az Oroszországban és Kínában kifejlesztett koronavírus elleni vakcinákra a Covid-19 elleni világháború megnyeréséhez - mondta Emmanuel Macron. A Ripost a francia elnök Le Journal du Dimanche című vasárnapi lapnak adott interjúja alapján azt írja, hogy Macron szerint 

együtt kell működni a kínaiakkal és az oroszokkal, hogy a tudósaik által kifejlesztett oltásokat beleillesszük a járvány elleni nagy és többoldalú világháborúba.

Macron szerint együtt kell működni a kínaiakkal és az oroszokkalForrás: AFP/Martin Bureau

Nyitott az orosz oltóanyagra

A francia elnök ezzel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ACT-Accelerator nevű programjára utalt, melyet az ENSZ égisze alatt működő szervezet tavaly áprilisban indított annak érdekében, hogy a Covid-19 elleni küzdelemhez szükséges védőeszközökhöz és védőoltásokhoz globálisan és egyformán hozzáférjenek a országok.

Macron szerint kollektív és globális erőfeszítésekre van szükség a koronavírus visszaszorításához, mivel képes gyorsan mutálódni és új, veszélyesebb törzseket produkálni"

Macron a TF1 televíziónak adott interjújában is nyitottnak mutatkozott a Szputnyik V alkalmazására. Az elnök azt is elmondta, hogy néhány héttel ezelőtt már szakértői csapatot is küldött Oroszországba, a visszajelzések pedig pozitívak, az eredmények jók. Az oltóanyag használatát ugyanakkor az Európai Gyógyszerügynökség engedélyéhez kötötte.

Spanyolország is venne az orosz oltóanyagból

A Ripost összeállítása szerint hasonlóan vélekedett a spanyol egészségügyi miniszter is. 

A spanyol állam lelkesen fogad minden olyan oltóanyagot, amit az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagy. Ez az egyetlen követelmény a részünkről – mondta Carolina Darias, aki azt is világossá tette, ha meglesz az engedély, Madrid vásárolni is fog az orosz oltóanyagból.

Hasonlóan vélekedett Angela Merkel is, miután a tekintélyes The Lancetben közölt tanulmány szerint a Szputnyik V 91,6 százalékos hatékonyságot mutatott. A német kancellár hangsúlyozta, hogy minden vakcinát örömmel látnak, de csak miután engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség.

Jens Spahn német egészségügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy az oroszok kérésére a német kormány közvetítőként azon dolgozik, hogy kiderítsék, Németországban vagy az Európai Unióban van-e olyan gyártási kapacitás, amivel elő lehetne állítani az oltóanyagot.