Eltitkolta a valós járványügyi adatokat New York állam demokrata kormányzója, most az FBI vizsgálatot indított ellene

Andrew Cuomo
New York Governor Andrew Cuomo during a press conference on Manhattan Island in New York City in the United States.
Vágólapra másolva!
New York állam demokrata kormányzója, Andrew Cuomo ellen a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az ügyészség vizsgálatot indított a járványügyi adatok szándékos eltitkolása miatt. Időközben New York állam parlamentjének republikánus képviselő-testülete impeachment eljárást kezdeményezett a demokrata kormányzó ellen. A gyanú alapján Cuomo szándékosan titkolta el a koronavírus-járvány halálos áldozatainak valós számát, az eltérés legalább 50 százalékos lehet. A demokrata kormányzó az általa „sikeresnek" mondott járványügyi intézkedéseiről könyvet is írt, a sajtótájékoztatói miatt pedig Emmy-díjat kapott. A botránysorozat miatt sokan a lemondását követelik, de szinte biztosan kijelenhető, hogy a baloldali politikus nem fog lemondani.
Vágólapra másolva!

Andrew Cuomót, New York állam demokrata kormányzóját számos kritika érte az elmúlt közel egy évben a koronavírus-járvány nem megfelelő kezelése miatt.

Andrew Cuomo Forrás: Brazil Photo Press via AFP/Vanessa Carvalho

A baloldali politikus a legsúlyosabb gyanúsításokkal azonban csak az elmúlt hetekben szembesült. New York állam főügyésze, Letitia James ugyanis január végén nyilvánosságra hozott egy jelentést, amiben az áll, hogy

az idősotthonokban hivatalosan legalább 50 százalékkal kevesebb, koronavírusos megbetegedéssel összefüggő halálesetet regisztráltak, mint ahány valójában történt

írja a New York Post.

A jelentős eltérés abból adódik, hogy

a demokrata vezetés utasítására nem számították bele a halálesetekbe azokat az eseteket, amelyek nem közvetlenül az idősotthonokban történtek, hanem az ott lakóknak a kórházba szállítását követően.

A múlt hét elején kiszivárgott Andrew Cuomo járványügyi tanácsadójának, Melissa DeRosának egy beszélgetése, amiben a tanácsadó azt mondta,

A csalássorozat ráadásul sokáig tartott, az ügyészség jelentése és a kiszivárgott beszélgetés alapján 2020. március 25. és 2021. január 19. között zajlott ez a folyamat.

New York Állam Egészségügyi Minisztériuma február 15-én közölt hivatalos adatokat a koronavírus-járvány következtében az idősotthonokban meghaltakról.

Akkor ez a szám 13 432 volt.

Ez idő alatt Andrew Cuomo abban a szerepben tetszelgett a nagyrészt a demokratákkal szimpatizáló sajtó előtt, hogy kiválóan kezelte a koronavírus-járvány okozta kihívást, bár a republikánusok részéről mind állami, mind országos szinten jelentek meg komoly kritikák.

A kormányzó az általa „sikeresnek" állított válságkezelésről tavaly októberben még könyvet is adott ki, American Crisis: Leadership Lessons from the COVID-19 Pandemic (Amerikai válság: Vezetői tanácsok a koronavírus-járvány idején) cím alatt, novemberben pedig

„kiváló" járványügyi sajtótájékoztatóiért Emmy-díjat kapott.

Szerdán a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az ügyészség bejelentette, hogy

a nyilvánosságra került információk alapján vizsgálatot indítanak Andrew Cuomo ellen a járványügyi adatok szándékos eltitkolása miatt.

Csütörtökön Will Barclay, New York állam parlamentjének kisebbségi republikánus vezetője (minority leader) pedig közölte, hogy a republikánus frakció impeachment eljárást (alkotmányjogi felelősségre vonást) kezdeményez a demokrata kormányzó ellen.

Mivel a 150 fős állami parlamentben alig 43 republikánus foglal helyet, ezért nem valószínű, hogy az eljárás sikeres lesz, annak ellenére sem, hogy az utóbbi napokban egyes demokrata politikusok is elkezdték kritizálni Cuomót.

A Demokrata Párt New York állami szervezetének elnöke, Jay Jacobs viszont azt nyilatkozta a New York Postnak, hogy

Ezt követően Jay Jacobs Donald Trump volt republikánus amerikai elnököt kezdte szidni.

Beszédes, hogy Cuomo legjelentősebb párton belüli ellenfele, a járványügyi intézkedések késői és nem megfelelő meghozatala miatt szintén kritizált Bill de Blasio, New York City polgármestere hallgat az ügy kapcsán.

Így szinte biztosan kijelenthető, hogy a demokraták össze fognak zárni a kormányzó mögött.

A botránysorozat miatt a közvélemény részéről egyre inkább erősödnek azok a hangok, hogy Andrew Cuomónak le kellene mondania, de a baloldali politikus erre nem sok hajlandóságot mutat.

Arról, hogy New York demokrata vezetése hogyan rontotta el a koronavírus-járvány kezelését, az Origo itt és itt írt részletesen.