Romániában ismét növekszik a koronavírus-fertőzések üteme, az utóbbi hetekben pedig főleg a gyerekek körében gyorsult a járvány terjedése.

A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki jelentése szerint az utóbbi 24 órában újabb 3923 fertőzést diagnosztizáltak az országban, ami több mint másfélszerese az utóbbi két hét átlagának. A többi mutató is azt jelzi, hogy egy hónapos stagnálás után a járvány újabb hulláma érte el Romániát. A csütörtöki 81 haláleset húsz százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Csaknem tíz napja ismét emelkedőben van az aktív esetek száma - most már meghaladta a 38 ezret -, és egyre több (7640) fertőzött szorul kórházi ellátásra. 

Az épületbe vezeti a tanulókat egy tanítónő egy bukaresti iskola udvaráról 2021. február 8-ánForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A közegészségügyi intézet (INSP) legutóbbi Covid-tanulmánya szerint főleg a 0-19 éves korosztály esetében ugrott meg a fertőzések aránya: a február első hetében regisztrált adatokhoz képest múlt héten 60 százalékkal több gyermeknél mutatták ki fertőzést.Az INSP szerint a növekményt nem lehet a (gyerekeket is könnyebben megfertőző) brit vírusmutáció közösségi elterjedésével magyarázni, az intézet egyértelműen az iskolák február 8-i megnyitásának és a világjárvány-fáradtságnak, azaz a fegyelem lazulásának tulajdonítja a jelenséget.

A kezét fertőtleníti egy tanuló egy bukaresti iskolában 2021. február 8-ánForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Szerencsére a gyerekek általában tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel vészelik át a fertőzést, csak 2,9 százalékuk került kórházba és 0,2 százalékuk intenzív terápiára. Mivel a fertőzött gyerekek 97 százaléka otthon van karanténban, az INSP szerint az iskolanyitásnak hamarosan közvetett hatása is jelentkezhet a családtagok megfertőzése révén.
Azt is megfigyelték, hogy február folyamán 6-8 százalékkal csökkentek az esetszámok a 60 év feletti korosztálynál.

Egy bukaresti kórházban a védőoltások beadására készül a személyzet 2021. január 20-ánForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az INSP több lehetséges forgatókönyvvel számol, de ezek mindegyike a járvány újabb gyorsulását vetíti előre a következő hónapban. A leginkább derűlátó változat az, hogy az átlagos esetszám napi 1 százalékkal emelkedik: ebben az esetben egy hónapon belül napi 3300 új esetre lehet számítani. Ha azonban naponta 4 százalékos ütemben gyorsul a járvány, az INSP szerint egy hónap múlva már a novemberi csúcsot - és az egészségügyi ellátó rendszer befogadóképességét - meghaladó napi 8900 megbetegedésre kell felkészülnie Romániának.