Csaknem 200 embert ölt meg számos támadásban az idén a Kongói Demokratikus Köztársaságban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez köthető terroristacsoport - erről számolt be pénteken az ENSZ.

A Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű lázadócsoport támadásaiban ezenkívül többtucatnyian megsebesültek, illetve mintegy 40 ezren kényszerültek elmenekülni otthonaikból a kelet-kongói Észak-Kivu és Ituri tartományokban az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint. A közlemény szerint a térségben már így is mintegy 100 ezer olyan embert élt, akinek korábban el kellett menekülnie otthonából.

Babar Baloch, az UNHCR szóvivője elmondta, hogy az ADF terroristái embereket öltek, házakat gyújtottak fel és embereket raboltak el 25 település ellen végrehajtott támadásaikban január óta, gyakran élelmiszert és gyógyszert keresve, de volt, hogy bosszúból tették mindezt azok miatt a helyiek miatt, akik szerintük felfedték állásaikat a hadseregnek.

Az UNHCR szerint a támadások miatt a menekültek kevésbé védettek, kevésbé jutnak hozzá élelmiszerhez, vízhez vagy orvossághoz a térségben, ahol a koronavírus-járványon kívül jelenleg ebolajárvány is pusztít.

Az ugandai eredetű ADF-et azzal vádolják, hogy 2014 óta ezrek, köztük ENSZ-békefenntartók haláláért felelős. A szervezet céljai nem ismertek pontosan, de Kongó forrongó északkeleti felében számos fegyveres csoport rivalizál egymással a földterületek, valamint az ásványkincsek - főleg a kobalt és az arany - kitermelésének ellenőrzéséért. Az ADF fokozta a civilek elleni támadását azután, hogy a hadsereg 2019 októberében offenzívát indított a csoport ellen. Az ENSZ szerint az ADF több mint ezer civilt ölt meg 2019-ben és 2020-ban.