Megkezdődött a harmadik orosz vakcinatípus gyártása

koronavírus vakcina Oroszország
Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett Szputnik V koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullákról Moszkvában 2020. augusztus 11-én.
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az új típusú koronavírus okozta Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik vakcinatípus, a CoviVac tömeggyártása a moszkvai Csumakov Immunbiológiai Központban - közölte Valerij Falkov orosz oktatási és tudományügyi miniszter csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízió adásában.
Vágólapra másolva!

A tudósítás szerint az inaktivált egész vírust tartalmazó oltóanyag kiszállítása az ország régióiba haladéktalanul megkezdődik.

Korábban arról hangzott el tájékoztatás, hogy a február 19-én bejegyzett CoviVac vasárnaptól lesz kapható.

Védőmaszkos eladó egy moszkvai ajándékboltban 2020. november 16-án. Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A Csumakov Központ szerint a vakcinából áprilisban félmillió, aztán pedig évi 10 millió adagot terveznek kibocsátani.

Oroszországban a lakosság oltását eddig alapvetően a Szputnyik V, és kisebb mértékben az EpiVacCorona vakcinával végezték.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezérigazgatója közölte, hogy sikerült megállapodni a belgrádi Torlak virológiai intézettel a Szputnyik V gyártásáról. Mint mondta, a kibocsátás még május előtt megkezdődhet.

Az orosz egészségügyi minisztérium által közreadott kép a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett Szputnik V koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullákról Moszkvában 2020. augusztus 11-én. Forrás: MTI/EPA/Orosz egészségügyi minisztérium/-

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök az orosz fogyasztóvédelmi felügylet (Roszpotrebnadzor) csütörtöki kibővített ülésén azt mondta, hogy a koronavírus miatt létrejött helyzet stabilizálódik Oroszországban, sikerül elkerülni a betegek számának robbanásszerű növekedését és meghaladni a legnehezebb időszakot. Hozzátette:

a fertőzés terjedését végérvényesen megakadályozni csakis a lakosság kollektív immunitásának elérése esetén lehet.

Az új koronavírus elleni oltásra várnak emberek a moszkvai GUM áruházban létesített oltóközpont előtt 2021. január 19-én. Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Anna Popova orosz tisztifőorvos, a Roszpotrebnadzor vezetője méltatta, hogy az országban sikerült megakadályozni a influenzás és koronavírusos kevert fertőzés elterjedését. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy

az országban nincs tömegesen jelen a SARS-CoV-2-vírus brit és dél-afrikai változata.

Beszámolója szerint az oroszok 99 százaléka az előírt 48 órás határidőnél hamarabb kapja meg a vírusszűrés eredményét.

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő férfi halad el két postaláda előtt Moszkvában 2020. december 7-én. Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9221-gyel 4 492 692-re emelkedett.

A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 288 852-re csökkent, a halálos áldozatoké 393-mal 96 612-re, a felépülteké pedig 10 881-gyel 4 109 281-re emelkedett.

Védőmaszkos járókelők Moszkva belvárosában. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Sefa Karacan

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 118,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 265 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 484 760 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.