Vélhetőleg öngyilkos merénylet történt az indonéziai Makassar egyik katolikus templománál vasárnap, többen megsebesültek - közölte a helyi rendőrség és egy szemtanú.

A hatóságok szerint a feltételezett merénylő meghalt a támadásban. A szélsőséges támadó motorbiciklin érkezett a templomhoz, ahol egy biztonsági őr feltartóztatta - mondta el egy helyi pap, aki szerint összesen tízen sebesültek meg, közülük többen súlyosan. A rendőrség kilenc sebesültről tud: öt templomszolgáról és négy hívőről.

Ennél a templomnál történt a merényletForrás: AFP/Indra Abriyanto

A templomban számos hívő tartózkodott a robbanás idején a húsvétot megelőző nagyhét kezdetén - tette hozzá Dél-Celebesz rendőrségi szóvivője. A pusztítás teljes mértékét még nem tudni, de több autó megrongálódott. A rendőrség lezárta a környéket. A helyszínre mentőautók érkeztek.
A támadás elkövetőjeként egyelőre senki sem jelentkezett.

A támadást terrorcselekménynek minősítették. Az indonéziai vallásügyi miniszter elutasította a merényletet, az Indonéziai Egyházak Tanácsának vezetője pedig kegyetlen incidensnek nevezte azt.
Makassar polgármestere azt mondta: a robbanás sokkal több áldozatot is követelhetett volna, ha a főkapunál, és nem egy oldalajtónál kerül rá sor.

A merénylő testét darabokra szakította a detonációForrás: AFP/Indra Abriyanto

A vallásilag sokszínű Makassarban jelentős keresztény kisebbség él. A 260 millió lakosú Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa, és a helyiek 88 százaléka muszlim vallású.

2018-ban az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez kötődő Jamaah Ansharut Daulah nevű indonéziai szélsőséges csoport intézett támadást helyi templomok és egy rendőrségi ellenőrzőpont ellen Surabayában. Akkor több mint harmincan vesztették életüket.

A délkelet-ázsiai ország történetének legvéresebb iszlamista merényletére Bali turistaparadicsomban került sor 2002-ben. A támadók 202 emberrel végeztek, többségük külföldi volt. Az elmúlt években az indonéziai biztonsági erők sikerrel vették fel a harcot a szélsőségesekkel szemben. Azonban újabban egyre több incidensre kerül sor, miután számos helyi csatlakozott az Iszlám Államhoz a Közel-Keleten.

Frissítés:

Argo Yuwono rendőrségi szóvivő 14 sebesültről számolt be.

A hatóságok szerint két merénylő halt meg a támadásban. Vizsgálják, hogy milyen radikális csoporthoz tartozhattak a merénylők, és hogy a támadásnak köze lehet-e ahhoz, hogy a biztonsági erők a közelmúltban elfogtak több feltételezett szélsőségest - tette hozzá a szóvivő. A terrorelhárítás januárban razziát tartott a radikálisok egyik makassari rejtekhelyén. Az akcióban két emberrel végeztek, akiknek a rendőrség szerint közük lehetett egy Fülöp-szigeteki templom elleni kettős robbantáshoz, amelyben több mint húszan haltak meg 2019 elején.