Kedden nevezik ki az új szlovák miniszterelnököt

Horizontal HEADSHOT POLITICS COUNCIL OF EUROPEAN MINISTERS CORONAVIRUS COVID-19 PROTECTIVE MASK CELEBRITY
Slovak Minister of Finance Eduard Heger arrives for the start of the Informal Meeting of Ministers for Economics and Financial Affairs in Berlin, on September 11, 2020. (Photo by Kay Nietfeld / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Zuzana Caputová szlovák államfő kedden fogadja el a kormányfői posztról való távozását vasárnap bejelentő Igor Matovic lemondását, és egyidejűleg kinevezi utódját, Eduard Heger jelenlegi pénzügyminisztert - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a leendő kormányfő tájékoztatására hivatkozva hétfőn.
Vágólapra másolva!

Eduard Heger, a kormányfői poszt várományosa ezt azután jelentette be, miután hétfőn fogadta őt az államfő, akit a találkozón arról tájékoztatott, hogy

a kormányfői posztra történt jelölése a négypárti szlovák kormánykoalíció mindegyik pártjának támogatását élvezi.

Heger közölte azt is, hogy csak kedden hozzák nyilvánosságra a megújult kabinet tagjainak listáját is.

Eduard Heger Forrás: AFP/Kay Nietfeld

Igor Matovic, a posztjáról közel egyévnyi kormányzás után távozó szlovák miniszterelnök vasárnap jelentette be, hogy a kormányválság rendezése érdekében hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel. Bejelentette azt is, hogy elállt azoknak a feltételeknek a teljesítésétől is, amelyeket korábban koalíciós partnereivel szemben támasztott annak fejében, hogy lemondjon a kormányfői posztról.

Igor Matovic vasárnapi bejelentését pozitívan fogadták a négypárti szlovák kormánykoalíció pártjai, legfőképp a Matovic lemondását leghangosabban követelő liberálisok, a Szabadság és Szolidaritás (SaS), amely a múlt héten felfüggesztette részvételét a koalícióban, illetve az Emberekért (Za ludí) párt. Igor Matovic csak a kormányfői posztról távozik, de a kabinet tagja marad, ő veszi át a pénzügyi tárca vezetését Eduard Hegertől.

A szlovák kormánykoalícióban néhány hete az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott különböző elképzelései miatt vált feszültté a helyzet.

Ez tovább mérgesedett és koalíciós válsággá fajult az után, hogy Igor Matovic a liberálisok ellenében úgy döntött, Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinából. A koalíciós válság idején néhány hét alatt a kormány hat minisztere mondott le vagy jelentette be távozását, s végül ugyanígy tett Igor Matovic kormányfő is.