Ausztria májusra tervezi a teljes nyitást

New quarantine implementations against Covid-19 in Austria 2021,Austria,Health,quarantine,Vienna Horizontal
VIENNA, AUSTRIA - APRIL 01: A view from a street in capital Vienna, Austria on April 01, 2021. Strict quarantine regulations, which will be valid until April 11, have been implemented for the 4th time due to the increase in novel coronavirus (Covid-19) cases in Vienna, Lower Austria and Burgenland states of Austria. Workplaces, shops and personal care centers were closed in Vienna once again due to the high number of daily cases. Askin Kiyagan / Anadolu Agency (Photo by Askin Kiyagan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Ausztria májusra tervezi a teljes nyitást, tehát egy időben nyitnak majd meg a hónapokkal ezelőtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bezárt éttermek, hotelek, kulturális és sportlétesítmények is - jelentette be Sebastian Kurz kancellár péntek délután.
Vágólapra másolva!

A döntés annak nyomán született, hogy egyfelől a járványügyi mutatók stabilizálódtak, másfelől a Biontech/Pfizer gyógyszergyártó a második negyedévre előrehozott európai uniós szállítmányából Ausztria plusz egymillió adag vakcinához jut.

A beérkező többlet oltóanyaggal egyrészt hamarabb befejezhetik a 65 éven felüliek immunizálását, másrészt

május közepéig teljes mértékben átolthatják a rendőröket és a pedagógusokat

- hangsúlyozta a kancellár.

A kancellár elégedetten szólt az aktuális járványügyi helyzetről, és helyesnek ítélte a kormány korábbi döntését, miszerint az országos zárlat helyett regionális alapon, az új fertőzöttek számának függvényében és a korházak intenzív osztályainak leterheltsége alapján határoztak erről egy-egy adott tartományban.

Sétálók Bécsben 2021. április 1-jén Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Askin Kiyagan

Kurz ugyan nem nevezte meg a nyitás pontos dátumát, de elmondta: a maszkiviselés, a gyakori és széles körben végzett tesztelés, valamint a hamarosan életbe lépő "zöld útlevél" - melyet a beoltottak, a gyógyultak és a negatív koronavírus teszttel rendelkezők kaphatnak majd meg - jelentik a várva várt nyitás alapját.

Jövő hétre ígérte a teljes biztonsági terv - ágazatokra és területekre lebontott - kidolgozását,

melynek célja, hogy az élet újraindulása a legnagyobb elővigyázatosság és körültekintés mellett történjen.