Brazília az eddig lekötött 100 millió mellé újabb 100 millió adag vakcinára szerződne

health pandemic virus vaccines TOPSHOTS Horizontal A man is being inoculated with the Oxford-AstraZeneca vaccine against the novel coronavirus disease, COVID-19, in Moku, Para State, Brazil, on April 17, 2021. - More than 365,000 people have died from COV
Akár a folyóparton is oltanak
Vágólapra másolva!
Brazília tárgyalásokat folytat a Pfizer gyógyszeripari óriással további százmillió koronavírus elleni oltóanyag megvásárlásáról - közölte kedden Fabio Faria tájékoztatási miniszter.
Vágólapra másolva!

"A tárgyalások mintegy 20 nappal ezelőtt indultak, és a kormány igyekszik felgyorsítani a folyamatot" - írta a Twitter közösségi oldalon.

Gyorsan terjed

Brazília egyike azoknak az országoknak, ahol a legsúlyosabb a koronavírus-járvány okozta helyzet. Ennek oka főképpen egy új, erősen fertőző vírusváltozat megjelenése, a vakcinák lassú és hiányos bevezetése, valamint a kórokozó terjedésének megfékezését segítő korlátozások egyenlőtlensége.

A latin-amerikai országban 24 óra alatt

69 381 új koronavírusos megbetegedést és 3321 halálesetet regisztráltak kedden

az egészségügyi minisztérium adatai szerint.

A halottak száma 378 003-ra emelkedett,

ami az Egyesült Államok után a második legmagasabb a világon. A megerősített esetek száma meghaladja a 14 milliót.

Akár a folyóparton is oltanak Forrás: AFP/Joao Paulo Guimaraes

Jövőre érkezne a 100 millió adag

Jair Bolsonaro elnök kormányát már többször bírálták, amiért nem biztosította elég gyorsan a vakcinaellátást. A kérdésre rálátó forrás szerint, amennyiben megkötik az új megállapodást a Pfizerrel, akkor 100 millió adag oltás érkezne az év végétől, hogy biztosítsák a jövő évi oltási kampány ellátását.
Brazília már korábban is kötött egy üzletet 100 millió adag Pfizer/Biontech-vakcinára, a megrendelés első szállítmánya a jövő héten érkezik meg. Április és június között 15,5 millió adag érkezik - közölte a helyi egészségügyi tárca.

Logisztikai kihívás

A Pfizer kedden közölte, a brazil egészségügyi hatóság engedélyezte, hogy a vakcinájukat akár két hétig mínusz 20 Celsius-fokon tárolják, ami megkönnyíti az ellátás megszervezését a trópusi országban. A Pfizer vakcina mínusz 75 Celsius-fokon tárolva hat hónapig eltartható, ami Brazíliában logisztikai kihívást jelent, mivel ehhez különleges fagyasztókra van szükség.