Indiában meghaladta a 20 milliót a koronavírus igazolt fertőzöttjeinek száma, Rahul Gandhi, az indiai ellenzéki Kongresszus Párt vezetője hétfőn országos vesztegzár kihirdetését követelte.

India a 20 282 833 fertőzöttjével közvetlenül az Egyesült Államok után következik az eseteket nyilvántartó világstatisztikában. A Covid-19 második hulláma mintegy négy hónap alatt 10 millió fertőzést okozott, szemben az első 10 millióval, amely több mint 10 hónap alatt keletkezett. Jelenleg az országban 3,45 millió aktív eset van. India kedden arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában 357 229 új megbetegedést regisztráltak. Az egészségügyi tárca adatai szerint 3449-en meghaltak, így a járvány halálottainak száma elérte a 222 408-at.

Orvosszakértők szerint a tényleges számok Indiában ötször-tízszer magasabbak lehetnek a bejelentettnél. A koronavírus terjedését most csak úgy lehet megállítani, ha teljes lezárást rendelnek el. A központi kormány tétlensége sok ártatlan embert öl meg, írta az ellenzék vezére, Rahul Gandhi a Twitteren. Narendra Modi miniszterelnök kormánya a gazdasági következmények miatt vonakodik országos zárlatot elrendelni, mégis több államban különböző mértékű korlátozásokat vezettek be. 

Már 20 milliónál is többen fertőzőttek meg az ázsiai országban.Forrás: MTI/EPA/Idrísz Mohammed

A koronavírus túlterhelte az egészségügyi rendszert, és sok helyen elfogyott a súlyos betegek lélegeztetéséhez szükséges oxigén. Volt, ahol betegek mentőautókban és a kórházak parkolóiban haltak meg.

A kormányfőt súlyos bírálatok érik, amiért nem lépett hamarabb a korlátozása érdekében. Egyben azért is, mert március és április folyamán több millió, nagyrészt maszk nélküli embert engedett részt venni vallási fesztiválokon és zsúfolt politikai gyűléseken. Az egészségügyi minisztérium szerint reményre ad okot, hogy a pozitív esetek száma hétfőn, először április 15. óta csökkent a tesztek számához viszonyítva.

A koronavírusos megbetegedések száma egyes régiókban stagnál ,mondta hétfőn egy szövetségi egészségügyi minisztériumi tisztviselő, hozzátéve, hogy néhány államban, például Cshattíszgarhban, Delhi központilag irányított szövetségi területen, továbbá Mahárástrában, valamint a legnépesebb államban, Uttar Pradesben visszaesett a számuk. A vírus terjedése egybeesett az oltások drámai csökkenésével, ami az ellátási és szállítási problémáknak tudható be. Annak ellenére, hogy India a világ legnagyobb oltóanyag-előállítója, nincs elegendő vakcina saját célra.

India felkérte a védőoltást gyártó világcégeket, a Pfizert, a Johnson & Johnsont és a Modernát, hogy oltóanyagaikat értékesítsék az országban, de eddig még egyikük sem nyújtott be engedélyezési kérelmet Indiában.