Kiutasították szerdán az új-zélandi parlament ülésterméből Rawiri Waititit, a Maori Párt társelnökét, miután hagyományos maori táncot, hakát mutatott be tiltakozásul az ellenzéki Nemzeti Párt rasszista retorikája és propagandája ellen.

Judith Collins, a Nemzeti Párt vezetője mintegy két hete rendszeresen felszólal Jacinda Ardern miniszterelnök ellen amiatt, hogy utóbbi keresi annak módját, hogy az őslakosok jobban gyakorolhassák jogaikat, Collins szerint ez ugyanis egy "szakadár terv" részét képezi.

A feszültség tovább nőtt szerdán, miután Debbie Ngarewa-Packer, a Maori Párt társvezetője arról kérdezte Ardernt: rasszistának tartja-e "a maorik elleni folyamatos támadásokat", utalva Collinsra.

Trevor Mallard parlamenti elnök a kérdésre azt válaszolta: ennek megválaszolása nem a miniszterelnök dolga. Waititi ekkor felállt, és azt mondta: az elmúlt hetekben az őslakosokkal szembeni rasszista propagandát kellett hallgatnia, és számon kérte a parlamentet ezzel kapcsolatban. Mallard ekkor megkérte, hogy üljön le, mire Waititi hagyományos maori táncot, hakát mutatott be.

Mallard ezt követően kiutasította az ülésteremből Waititit, aki bírálta a parlamentet a rasszizmus eltűrése miatt.

Nem ez az első alkalom, hogy Waititit kiutasították az ülésteremből: februárban azért kellett távoznia, mert visszautasította, hogy nyakkendőt viseljen, azzal érvelve, hogy az nem képezi a hagyományos maori viselet részét és gyarmati ruházat.

Az ötmillió lakosú Új-Zéland mintegy 850 ezer lakosa a maori népcsoporthoz tartozik. Nagy részük szegénységben, anyagi bizonytalanságban él, és szociális problémákkal küzd.