Mintegy 400 ezer ember szorul segítségre és védelemre, miután kénytelen volt elmenekülni otthonából a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén a múlt héten történt vulkánkitörés és az azt követő földrengések miatt - közölte pénteken az ENSZ.

Legalább 31 ember halt meg eddig a vasárnapi vulkánkitörés következtében, a Nyiragongo vulkánból kiömlő lávafolyam körülbelül 3000 lakhelyet pusztított el Gomában, és elvágta a nagyobb utat, amelyen keresztül segélyt szoktak bejuttatni a viszály sújtotta térségbe.

Csütörtökön további ezrek menekültek el otthonukból, miután a kormány arra figyelmeztetett: lehetséges, hogy ismét kitör a világ egyik legaktívabb vulkánja.

Motoron és autóval távoznak a helyi lakosok a kelet-kongói Gomából 2021. május 27-én. Több tízezren indultak útnak a városból, miután a hatóságok részleges evakuálást rendeltek el a nemrég kitört Nyiragongo vulkánból ömlő lávafolyam miatt. A szeizmikus mérésadatok és a kéreglemezek deformálódása arra utal, hogy a város felszíne alatt olvadt kőzetanyag található, a lávaréteg bármelyik pillanatban felszínre törhetForrás: MTI/AP/Moses Sawasawa

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint sokan a Gomától mintegy 20 kilométerre északnyugatra található Sake városába menekültek, amelyet korábban kolerajárványok sújtottak. "A kolerajárvány kialakulásának kockázata miatt sürgős nemzetközi segítségnyújtásért folyamodunk annak megelőzésére, ami katasztrófának bizonyulhat a gyerekek számára" - mondta Edouard Beigbeder, az UNICEF kongói képviselője.

A hatóságok csütörtök hajnalban rendeltek el evakuálást, miután felvételek alapján arra jutottak, hogy olvadt kőzetanyag található a város felszíne alatt. A magmaáramlás nyomán repedések keletkeztek a felszínen, és földrengések százai rázták meg a térséget, ami miatt lehetséges, hogy a lávaréteg felszínre törjön - közölte a gomai vulkánmegfigyelő intézet (OVG). Célestin Kasareka Mahinda, az OVG illetékese pénteken elmondta: az elmúlt nap során csökkent a földmozgások gyakorisága és intenzitása, ami arra enged következtetni, hogy  csökken az újabb kitörés esélye. 

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) közölte: a hatóságoknak sikerült újranyitniuk a lávafolyam által korábban kettévágott főutat.