Egy belga olimpikon is tiltakozik a transznemű női súlyemelő tokiói kvalifikációja miatt

Laurel Hubbard, transznemű, sportoló, transz sportoló
GOLD COAST, AUSTRALIA - APRIL 09: Laurel Hubbard of New Zealand competes in the Women's 90kg Final during Weightlifting on day five of the Gold Coast 2018 Commonwealth Games at Carrara Sports and Leisure Centre on April 9, 2018 on the Gold Coast, Australia. (Photo by Alex Pantling/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Anna Van Bellinghen, Belgium női súlyemelője rossz viccnek nevezte az új-zélandi transznemű súlyemelő, Laurel Hubbard kvalifikálást a tokiói olimpia női súlyemelő versenyzői közé. A 27 éves Van Bellinghen ugyanabban a súlykategóriában, azaz a 87 kilónál nagyobb testsúlyú versenyzők csoportjában fogja megmérettetni magát a nyári olimpián, így a férfinak született és sportkarrierje nagyobb részében férfiként versenyző Laurel Hubbard Van Bellinghen közvetlen versenytársává válik.
Vágólapra másolva!

Van Bellinghen az Inside The Games portálnak elmondta, hogy alapvetően semmi kifogása nincs a transznemű emberekkel szemben, de egy nőként kvalifikált, ám biológiailag férfinak született versenyző megjelenése a női súlyemelő sportban egyértelmű és akár behozhatatlan hátrányt jelent a női versenyzők számára. Van Bellinghen emlékeztetett, hogy a sport világában (is) közismert tény, hogy még a szteroidoknak is megmaradhat a pozitív hatása akár évekkel a szerek szedése után is,

hát még azoknak a férfihormonoknak, amelyek Hubbard fizikumát 35 éves koráig meghatározták.

Ezért Hubbard felbukkanása a női versenyszámban egyes női sportolónak egyenesen azt jelentheti, hogy elesnek egy sorsfordító győzelemtől, egy olimpiai aranyéremtől, és mégis tehetetlenek Hubbard engedélyével szemben, nyilatkozta Van Bellinghen.

Laurel Hubbard Forrás: Getty Images/Alex Pantling

A belga súlyemelőnő elmondja, hogy a problémakör a transznemű sportolók jogainak védelme miatt mindig is ideológiával terhelt vita marad, azonban Bellinghen szerint a transznemű sportolók bevonását a sportokba – különösen a magas szinten űzött élsportokban – úgy kellene szabályozni, hogy az ne más sportolók kárára történjen.

Hubbard korábban, 2012-ig a férfi súlyemelők között versenyzett, de 2015-ben engedélyt kapott arra, hogy profi súlyemelői pályafutását a női csapatban folytassa.

Hubbard 2017-ben már két ezüstérmet is szerzett az anaheimi súlyemelő-világbajnokságon, majd a 2019-es aranyérme a samoai Csendes-óceáni Játékokon is nemzetközi tiltakozást váltott ki.