Aknamentesítésen dolgozó munkásokat végeztek ki a tálibok Afganisztánban

tálib, Afganisztán
Afghan Taliban fighters and villagers attend a gathering as they celebrate the peace deal signed between US and Taliban in Laghman Province, Alingar district on March 2, 2020. The agreement was signed in Doha, Qatar, by US Special Representative for Afghanistan Reconciliation Zalmay Khalilzad -- the chief US negotiator in the talks with the Taliban -- and Mullah Abdul Ghani Baradar -- the Taliban's chief negotiator. Secretary of State Mike Pompeo witnessed the signing. (Photo by Wali Sabawoon/NurPhoto) (Photo by Wali Sabawoon/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Aknamentesítési munkálatokon dolgozó tíz munkást gyilkoltak meg egy támadás során az észak-afganisztáni Baglán tartományban - közölte szerdai közleményében a helyi belügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

A kibontakozott harcban legalább 14 ember megsebesült, amikor kedd este a tartomány Baglán-e-Markazi körzetében fegyveresek rajtaütöttek egy aknamentesítőkből álló táboron - derült ki a tájékoztatásból.

- mondta el újságíróknak Tarik Arian belügyminisztériumi szóvivő.

Dzsavád Basarat tartományi rendőrségi szóvivő arról számolt be, hogy a munkások a Halo Trustnak, a legnagyobb afganisztáni aknamentesítési szervezetnek dolgoztak.

- tette hozzá.

Eddig senki sem jelentkezett a támadás elkővetőjeként. A belügyminisztérium a szélsőséges tálibokat vádolja a gyilkoságokkal, akik azonban tagadták érintettségüket.

- írta a Twitteren Zabiullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője. A tálibok "normális" kapcsolatot ápolnak a nem kormányzati szervezettel - állította.

A Halo Trust honlapja szerint 2600 alkalmazottja van Afganisztánban. Az országban zajló aknamentesítési program teljesen afgán vezetésű.

A több évtizedes konfliktus után Afganisztán tele van aknákkal és fel nem robbant lőszerekkel, és a különböző ügynökségek a tálibok 2001-es elűzése óta eltelt években ezek felszámolásán dolgoztak. Az erőszak meredeken megnőtt az országban azóta, hogy az Egyesült Államok áprilisban bejelentette, hogy szeptember 11-ig minden egységét kivonja. A tálib lázadók 34 tartományból 26-ban harcolnak a kormánycsapatok ellen - közölték kormányzati tisztviselők.

A harcok által leginkább érintett körzetekben a felkelők aknákat és bombákat helyeztek el az utak mentén.

Bár ezek a robbanószerek a kormányerők ellen irányulnak, gyakran civileket ölnek és sebesítenek meg.

Az afganisztáni segélyprojekteket és nem kormányzati szervezeteket a múltban többször is támadások érték. Egyes kimutatások szerint 2020-ban 180 olyan incidenst regisztráltak, amelyek a nem kormányzati szervezeteket érintették Afganisztánban. A szervezetek tizennégy alkalmazottját meggyilkolták, huszonhetet megsebesítettek és negyvenkettőt elraboltak.