Halálos áldozatai is vannak a csehországi pusztító tornádónak - fotók, videók

Mikulcica, 2021. június 25. Megrongált tetejű házak a dél-morvaországi Mikulcice településen 2021. június 25-én. Előző este jégesővel kísért tornádó pusztított Dél-Morvaországban, amelynek következtében hatalmas anyagi károk keletkeztek, legkevesebb három ember életét vesztette és legalább 150-en megsérültek. Több mint 32 ezer háztartás maradt áram nélkül és leállították a gázszolgáltatást is, hogy elkerüljék az esetleges robbanásokat. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
Csütörtökön az esti órákban Csehország és Szlovákia határán óriási pusztítást okozott egy tornádó. Halálos áldozatok is vannak. A jégesővel kísért tornádó Dél-Morvaországban pusztított, legalább 150 ember megsérült és hatalmas anyagi károk keletkeztek - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).
Vágólapra másolva!

- mondta Hedvika Kropácková, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője. A BBC korábban három halottról számolt be, a legújabb jelentések szerint azonban számuk felment ötre. 85 embert kórházban ápolnak - közölte Michael Sváb rendőrségi szóvivő újságírókkal pénteken. 10-15 ember sérült állapota súlyos.

Nem kizárt, hogy a halálos áldozatok és a sérültek száma a nap folyamán még változni fog, mert a szélvihar pusztította épületek átkutatását a tűzoltók még mindig nem fejezték be - közölte Michaela Bothová, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője.

A térségben rendkívül ritka, nagy erősségű szélvihar a legnagyobb károkat Hodonín és Breclav városok környékén okozta. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, amelyek azonnal megkezdték a mentési munkálatokat. Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette, hogy

válságstáb alakul a munkálatok irányítására.

Több kormánytag, köztük a belügyminiszter Hamácek és Alena Schillerová kormányfőhelyettes, a helyszínre indultak.

Antonín Tesarík, a hodoníni kórház igazgatója a televízióban úgy nyilatkozott, hogy a sérülések jelentős része csonttörés vagy fejsérülés.

- jegyezte meg Tesarík. Hozzátette: hasonlóan néznek ki a tornádó által sújtott települések is. A jelentések szerint a tornádó több régióbeli iparvállalatot súlyosan megrongált, két napelemes erőmű pedig szinte teljesen tönkrement.

Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter bejelentette: a hatályos szabályok alapján személyenként minden formalitás nélkül, csak személyazonossági igazolvány felmutatásával 58 ezer koronás (mintegy 800 ezer forintos) gyorssegélyt vehet fel mindenki, akit kár ért, fedél és eszközök nélkül maradt.

Kidőlt villanyoszlop a megrongálódott lakóépületek mellett a dél-morvaországi Mikulcice településen 2021. június 25-én Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A szomszédos Szlovákia és Ausztria azonnal segítséget ajánlott fel a cseh kormánynak. A tornádó sújtotta településekre osztrák és szlovák mentőautók érkeztek, Bécs húsz mentőkocsit és két mentőhelikoptert is küldött a csehek megsegítésére.

Marek Babisz, a Breclavhoz közeli Hrusky község alpolgármestere a televíziónak azt mondta, hogy a tornádó elpusztította a település felét.

- ecsetelte a falu állapotát az alpolgármester.

Szemtanúk közlése szerint több helyen teniszlabda-nagyságú jégdarabok is hullottak az égből.

Az erős szélvihar hasonló pusztítást végzett a szomszédos Moravská Nová Ves településen is. Marek Kosut, a falu polgármestere a televíziónak azt mondta, hogy több száz ház rongálódott meg. Súlyos károk keletkeztek Luzice faluban is. A településeken a szélvihar számos sérülést okozott.

A televízió értesülései szerint több tucatnyi embert kellett kórházba szállítani.

Megrongált temetőbejárat Mikulcice településen Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A tornádó a városban egy autóbuszt is felborított és lesodort az útról.

A buszbaleset sérültjei szintén kórházba kerültek. Hodonínban tető nélkül maradt a fedett stadion és a nyugdíjasotthon is.

A rendőrség a tornádó által érintett településeket lezárta, hogy megakadályozza az esetleges rablásokat.

Megrongált tetejű házak a dél-morvaországi Mikulcice településen 2021. június 25-én Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A tornádó, a szélvihar és a jégeső következtében

főleg Dél-Morvaországban pénteken reggel több mint 70 ezer háztartás volt áram nélkül,

számos helyen szünetel a gázszolgáltatás, és problémák vannak a vasúti és a közúti közlekedésben. A Brünn-Pozsony autópályán már sikerült felújítani a közlekedést.

A cseh meteorológiai intézet szakértőinek első számításai szerint a dél-morvaországi károk a tornádók 3-as, illetve 4-es kategóriájának felelnek meg,

ami óránkénti 219, illetve 267 kilométeres szélsebességet jelent.

Megrongált és felborult autók Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Délután a régióba várják Andrej Babis miniszterelnököt is, aki Brüsszelben részt vett az európai uniós vezetők találkozóján. A kárenyhítésre Babis az Európai Uniótól is segítséget kért - jelentette a cseh hírtelevízió.