Százkilencven ember meghalt, hatezren megsebesültek és 300 ezer ember otthonában keletkezett kár, amikor 2020. augusztus 4-én két hatalmas robbanás rázta meg a bejrúti kikötőt. A robbanásokat az ammóniumnitrát helytelen tárolása okozta. A halálos áldozatok családtagjai igazságszolgáltatást várnak a kormánytól, méghozzá bármi áron. Harminc napot adtak, hogy előállítsák a felelősöket.

Ibrahim Hoteit - a hozzátartozók képviselője - elmondta, hogy csoportjuk számításai szerint 218-an vesztették életüket a robbanás miatt, majd feltette a kérdést a sajtónak: Hol tartunk ma, egy év türelmes várakozás után, remélve, hogy kiderül az igazság és megtörténik az igazságszolgáltatás?

Hoteit azzal vádolta a kormányt, hogy tisztségviselői mentelmi joguk mögé bújva egymást védik, majd pedig közölte, hogy csoportja hamarosan felhagy "békés" hozzáállásával.

Bejrút kikötői negyede 2020. augusztus 6-án, két nappal a hatalmas erejű, kettős robbanás után. A robbanásnak legalább 190 halálos áldozata volt, és házak váltak lakhatatlanná. A családtagok igazságszolgáltatást követelnekForrás: MTI/EPA/Vael Hamzeh

Júliusban a robbanás ügyét vizsgáló egyik libanoni bíró bejelentette, hogy jogi eljárás indul számos politikus és biztonsági főnök ellen.

A körvonalazódó vád szerint a gyanúsítottaknak tudomásuk lehetett arról, hogy a kikötőben veszélyes anyagokat tárolnak, de mégsem tették meg a szükséges lépéseket a tragédia megelőzéséért.