Győzelmi felvonulást rendeztek a tálibok a megszerzett amerikai harci felszerelésekkel - videó

TOPSHOTS Horizontal
Taliban fighters atop vehicles with Taliban flags parade along a road to celebrate after the US pulled all its troops out of Afghanistan, in Kandahar on September 1, 2021 following the Taliban’s military takeover of the country. (Photo by JAVED TANVEER / AFP)
Vágólapra másolva!
Amerikai gyártmányú páncélosokkal és helikopterekkel tartottak győzelmi felvonulást a tálibok a dél-afganisztáni Kandahárban és más nagyvárosokban, miután Joe Biden kivonta az amerikai csapatokat az országból - írja a The Sun. Dermesztő és egyben sokkoló pillanatok következnek: Joe Biden Amerikája megalázó helyzetbe került. 
Vágólapra másolva!

A brit lap által közölt felvételen a tálibok több tucat amerikai páncélozott járművet vonultattak fel, miközben felülről egy Black Hawk típusú helikopter kísérte őket.

A kijózanító jelenetekre néhány órával az után került sor, hogy Joe Biden rendkívül sikeresnek nevezte az amerikai csapatok Afganisztánból való kivonását, ezzel véget vetve az Egyesült Államok két évtizedes jelenlétének az országban.

"Egyetlen nemzet sem tett még ilyesmit a történelem során; csak az Egyesült Államoknak volt ereje, akarata és képessége ahhoz, hogy ezt megtegye" - így kommentálta az amerikai elnök, hogy két hét alatt 122 000 embert menekítettek ki az országból.

Forrás: AFP/Javed Tanveer

Szerdán azonban megalázó fordulatot vett a történet, ugyanis a tálibok - akik több milliárd dollár értékű amerikai haditechnikai eszközt foglaltak le a visszavonuló afgán katonáktól - erődemonstrációként több tucat zöld Humvee-t és páncélozott harcjárművet vonultattak fel.

Az interneten folyamatosan jelennek meg a tálibok felvonulásáról készült videók:

A Pentagon vezetői csütörtökön elismerték, hogy teljes kudarc volt az amerikaiak kivonulása Afganisztánból.

mondták, és hozzátették, levonják a húsz évig tartó, minap véget ért háború tanulságait.