A Biden-kormány nem engedi kimenteni az Afganisztánban maradt amerikaiakat

Kabul, reptér
KABUL, AFGHANISTAN - SEPTEMBER 03: Qatar Airway plane departs shortly after landing at Kabul Airport after Taliban takeover on September 03, 2021 in Kabul, Afghanistan. Bilal Guler / Anadolu Agency (Photo by Bilal Guler / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Joe Biden kormánya nemcsak Afganisztánban hagyott több száz amerikait, de azt is akadályozza, hogy magáncégek kimentsék őket - számolt be róla a Fox News. Több lap is arról írt korábban, hogy a tálibok túszul ejtettek hat gépet, amin amerikai állampolgárok vannak, és nem engedik ki őket. Több forrás azonban azt mondta a Fox Newsnak, hogy ez azért van, mert az amerikai külügyminisztérium nem működik közre abban, hogy megkapják a katari leszállási engedélyt. Egy korábban az ENSZ-nek és az amerikaiaknak segítő afgán orvos, Wais Aria a Fox Newsnak nyilatkozva azt mondta, Biden elnök magára hagyott egy egész nemzetet. Az orvos a családjával az utolsó amerikai repülőgéppel tudott csak elmenekülni, előtte a tálibok több alkalommal visszatartották őket, sőt meg is verték.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminisztérium megmagyarázhatatlan módon késlelteti az Afganisztánban hátrahagyott amerikai állampolgárok és a zöldkártyával rendelkező afgánok kimentését - mondta a Fox Newsnak három, az evakuálásban részt vevő forrás.

Egy PlanB nevű magáncég vezetője, Rick Clay azt mondta: a külügyminisztérium az egyetlen, ami akadályozza a mentést.

Az evakuálásban részt vevő két másik amerikai is azt mondta a Fox Newsnak, hogy az amerikai külügyminisztérium kifejezetten akadályozza, hogy a chartergépek elinduljanak Kabulból.

- mondta egyikük.

A Fox News megkapott egy e-mailt, amelyet a katari dohai Al Udeid légitámaszpont katonai parancsnokságaadott ki, és amelyben az áll, hogy az amerikai külügyminisztériumtól kell engedélyt kérni. Ezek az engedélyek azonban nem érkeznek meg.

Clay nyilvántartása szerint

4500 amerikai van még Afganisztánban.

A Fox News híreit megerősítette Dan Crenshaw texasi republikánus képviselő, korábbi elit tengerészgyalogos is.

Interjút adott vasárnap a konzervatív Fox News hírtelevíziónak Wais Aria afgán orvos, aki 2017 óta a virginiai Alexandriában él. Wais Aria a saját bevallása alapján „Afganisztán felemelését tűzte ki maga elé életcélul", ezért is ment vissza az Egyesült Államokba való költözése után hazájába dolgozni.

A közép-ázsiai országban az utóbbi hónapokban egy humanitárius szervezetnek dolgozott. Korábban az ENSZ gyermekvédelmi szervezeténél, az UNICEF-nél tevékenykedett, illetve az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalánál (USAID) is vállalt munkát, Afganisztánnal kapcsolatosan.

Az afgán orvos nyilatkozatában erősen kritizálta Joe Bident, aki szerinte magára hagyta Afganisztánt.

Wais Aria sem a kivonulás tényével, sem annak Biden általi végrehajtásával nem ért egyet. Véleménye szerint mindkettő elhibázott lépés volt.

Joe Biden amerikai elnök Forrás: MTI/AP/Evan Vucci

Elmondása szerint ő és a családja a tálibok augusztus 15-i hatalomátvétele miatt

több alkalommal is próbálkozott az ország elhagyásával, de a tálibok nem engedték be a kabuli reptérre, többször meg is verték őket.

Végül a családtagjai társaságában az utolsó amerikai repülőgéppel – augusztus 30-án – sikerült elhagyniuk Afganisztánt, jelenleg biztonságban vannak mindannyian a virginiai otthonukban.

Sajtóbeszámolók szerint a tálibok hajtóvadászatot indítottak a még Afganisztánban maradt amerikai állampolgárok ellen.