Szerbia uniós integrációja nem tűrhet halasztást Varga Judit szerint. Az igazságügy-miniszter szerint a közeljövőben sok múlhat a szerb csatlakozás felgyorsításán.

Szerbia uniós integrációja nem tűrhet halasztást, azonban fontos, hogy tagjelölt országként ne vesszen el a brüsszeli bürokrácia útvesztőjében – írta közösségi oldalán Varga Judit igazságügy-miniszter szerdán a szerb-magyar kormánycsúcsot követően. Varga Judit szerint Magyarország hasznos tapasztalatokkal rendelkezik ezen a téren, hiszen nem újak számunkra az ideológiai boszorkányüldözések és a politikailag elfogult jogállamisági kirakatperek.

A miniszter bejegyzésében emlékeztetett, hogy Brüsszel a csatlakozási tárgyalásokat már lassan két éve hanyagolja, és - ahogy a fogalmazott - csak álszent aggodalmaknak ad hangot ahelyett, hogy valódi, termékeny párbeszédet folytatna a Nyugat-Balkán kulcsállamával.

– Lássuk be, a közeljövőben sok múlhat a szerb csatlakozás felgyorsításán. Elég, ha az illegális migráció megállítására gondolunk,  déli szomszédunk stabilitása és jó kapcsolata az Európai Unióval elengedhetetlenül fontos – írta az igazságügy-miniszter, aki szerint Magyarország és Európa biztonsága múlik a Nyugat-Balkán államain.

– Mi, magyarok ezt felismertük, ideje lenne, ha végre Brüsszel is felocsúdna birodalmi törekvéseket dédelgető csipkerózsikaálmából – tette hozzá Varga Judit, aki Szerbiát Magyarország első számú nyugat-balkáni partnerének nevezte. A miniszter szerint ezt a szövetséget a mai közös kormánycsúcs tovább erősítette.