A francia radikális baloldal szócsöve nyíltan a rendőrök ellen uszítja az embereket

Vágólapra másolva!
A L'Humanité nevű francia radikális baloldali napilap az illegális bevándorlás franciaországi központjában számító Seine-Saint-Denisben utcabált tartott, ahol egy korábban elítélt, algériai migráns hátterű rapper a rendőrök ellen uszított. A rendőrellenes uszítást a francia belügyminiszter is elítélte.
Vágólapra másolva!

A francia radikális baloldal szócsöveként is számon tartott napilap, a L'Humanité, a Párizs belvárosától északra fekvő Seine-Saint-Denisben, azaz az illegális bevándorlás egyik franciaországi központjában tartott utcabált. Az eseményt a lap minden évben azért szervezi, hogy a bevételből saját magát finanszírozza – legalábbis a L'Humanité munkatársai ezt állítják.

A koncert egyik fellépője, a kábítószerrel összefüggő bűncselekményekért korábban már elítélt marseille-i rapper-sztár, az algériai migráns hátterű Soso Maness volt.

A rapper a L'Humanité utcabálját megelőzően nyilvánosan sértegette egy új francia mozifilm készítőit, ugyanis a BAC Nord című filmben az alkotók leplezetlenül mutatják be a Marseille drogbandáival elkeseredett és kilátástalan harcot vívó francia rendőrök mindennapjait.

Az augusztus közepén bemutatott film már egymilliós nézettséggel büszkélkedhet, amit a büntetett előéletű rapper nem néz jó szemmel.

Az utcabálon a tömeg Maness korábbi kijelentéseit kezdte skandálni, a rigmust - „mindenki gyűlöli a rendőröket" - a rapper a színpadról vezényelte.

A skandáló tömegről készült felvétel bejárta a francia közösségi hálózatokat.

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin

elítélte a rapper nyíltan rendőrellenes és gyűlöletkeltő magatartását, és felszólította Franciaország baloldali pártjait, hogy ítéljék el az akciót.

Franciaországban egymást érik azok a filmes alkotások, amelyek leplezetlenül, a maguk természetességében mutatják be a nagyvárosok bevándorlónegyedeiben megállíthatatlan bűnözést és a rendőrök kezéből kicsúszott kontrollt.