Tanulmányútra érkezik a héten Budapestre az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága, a LIBE delegációja. A csoport egyik tagja, Nicolas Bay, a francia bevándorlásellenes Nemzeti Tömörülés EP-képviselője, az Identitás és Demokrácia frakcióvezető-helyettese exkluzív interjút adott a Magyar Hírlapnak az út részleteiről és valós céljairól. A Budapestre látogató LIBE-delegációt egy francia zöld EP-képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield vezeti, aki Bay szerint „tökéletesen továbbviszi Judith Sargentini örökségét".

Nicolas Bay közölte: "nagyon jól tudja, hogy működnek az ilyen utak, három éve ugyanis már volt lehetősége ugyanebben a témában Varsóba utazni a LIBE-delegáció tagjaként. Elméletileg ennek a lényege kivizsgálni a jogállamiságot ért állítólagos sérelmeket Magyarországon, alátámasztva az alapszerződés hetes cikkelye szerinti eljárást, amit a három éve megszavazott Sargentini-jelentés indított el".

Nicolas BayForrás: NurPhoto via Getty Images/Michel Stoupak/NurPhoto/Michel Stoupak

Valójában ez egy sztálinista per, ahol a vádlottat már előre elítélték – emelte ki a francia politikus.

Elmondása alapján az Európai Parlament baloldala, beleértve a Néppártot is, egyáltalán nem mutat valódi érdeklődést az iránt, mi történik ténylegesen Magyarországon. Ők csak meg akarják büntetni a túl konzervatívnak ítélt kormányt, a saját progresszív szeszélyeiket akarják rákényszeríteni a magyar emberekre. Nem szabad elfelejtenünk, mi a Magyarország és Lengyelország elleni támadások eredeti oka – hangsúlyozta. Nem esett túl sok szó a jogállamiságról azelőtt, hogy hat éve Lengyelország és Magyarország ellenezte az európai menekültügyi rendszer reformját, amely kötelező kvóta szerint akarta szétosztani a migránsokat. "A jogállamisági vita tehát csak egy ürügy a brüsszeli diktátumoknak ellenálló országok megtörésére" – hívta fel rá a figyelmet a francia politikus. 

Nicolas Bay véleménye alapján: "elég csak megnézni a számtalan állásfoglalást és határozatot, amelyet az Európai Parlament többsége megszavaz. Kéthavonta Magyarországról és Lengyelországról tartanak vitát a plenáris üléseken, és mindig bűnösnek találják őket a nők, a migránsok, az LMBT-személyek jogai és a szólásszabadság elleni képzelt támadásokban".  A baloldal állandóan szankciókat és pénzügyi büntetéseket követel Magyarország ellen. Ki hinné el, hogy amikor Budapestre jönnek, objektíven ítélik meg a helyzetet?  – teszi fel a kérdést a francia EP-képviselő. Azért jönnek, hogy az ideológiájukat hirdessék, és kampányoljanak a Fidesz ellen  – nyomatékosítja álláspontját.

Nicolas Bay célja a budapesti úttal az igazság keresése.

Ennek érdekében európai parlamenti kollégáival együtt részt vesz a betervezett találkozókon. Ezzel párhuzamosan ő is tervez találkozókat akadémikusokkal, újságírókkal, konzervatív NGO-kkal és kormányzati tisztségviselőkkel.  Egy teljes és őszinte képet akar alkotni a helyzetről, amiről aztán beszámolhat Brüsszelben. Franciaországban is akar pedagógiai munkát végezni, hiszen túl sok hazugságot ismételgetnek Magyarországról, a legcsekélyebb ismeret nélkül. 
Talán emlékeznek rá, három éve Emmanuel Macron egyszerűen kirúgta a budapesti francia nagykövetet, amiért a valóságról mert beszámolót küldeni. A nagykövetünk, Éric Fournier felhívta a figyelmet az aggasztó és irracionális magyarfóbiára, ami a fősodratú médiát és a nyugati politikai osztályt jellemzi. Emiatt már másnap leváltották – fűzte hozzá.

"Én a magam részéről nem köztisztviselő vagyok, hanem a francia emberek által megválasztott képviselő". Emmanuel Macron nem hallgattathat el engem, el fogom mondani, amit látok  – emelte ki.

A látogatásnak még nincs hivatalos munkaprogramja, csak egy előzetes programjuk van, de már azt is tanulságosnak véli a francia EP-képviselő. Ezzel kapcsolatosan Bay elárulta:  Nyolc órát töltünk azzal, hogy beszélgessünk huszonöt, kifejezetten baloldali tényezővel – NGO-kkal, think tankekkel, akadémikusokkal, médiumokkal, nemzetközi szervezetekkel –, valamint egy óra negyvenöt percet az ellenzéki koalícióval és Budapest főpolgármesterével. Négy óra és tizenöt perc jut a kormányzati tisztségviselőkre és három óra tizennyolc konzervatív szervezetre és sajtótermékre – egyenként alig tíz perc! 

A program tehát még nincs véglegesítve, de az világos, hogy a konzervatív civil társadalom nem kap sok szót. A projekt nyilvánvalóan egyoldalú, türelmesen meghallgatják majd az ellenzéket, vádolják a kormányt és figyelmen kívül hagyják annak támogatóit – mondta a francia politikus. Azt pedig egészen botrányosnak nevezte, hogy a liberális Renew-frakció az utolsó pillanatban a momentumos Donáth Annát nevezte a bizottságba a román Ramona Strugariu helyére. 

Donáth AnnaForrás: MTI/Momentum

Ő emlékszik rá, hogy a LIBE három évvel ezelőtti varsói jogállamisági missziójától eltiltották a reformkonzervatív ECR-frakció tagját, Marek Jureket, mert maga is lengyel. Most azonban a LIBE-bizottság szocialista elnöke megengedi, hogy egy magyar ellenzéki képviselő Budapestre jöjjön és részt vegyen a munkánkban. 

Ez a kettős mérce teljességgel szégyenletes, és megmutatja, hogy az egész utazás valódi célja, hogy ártsanak a magyar kormánynak – nyomatékosította Bay. A misszióért felelős képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield tökéletesen továbbviszi Judith Sargentini örökségét.

Bay már vett részt üléseken Magyarország témájában, amelyeket Delbos-Corfield asszony vezetett, és szerinte az EP-képviselő már kialakította a véleményét. Nem objektívan vizsgálódni jön ide, hanem ügyészként, vádlóként.  A politikus hozzátette: Mivel a honfitársam, valamelyest ismerem is. Franciaországban az ilyen politikai környezetvédőket görögdinnyének nevezzük – kívül zöld, belül vörös.

Gwendoline Delbos-CorfieldForrás: © European Union 2021 - Source : EP/Fred Marvaux

Nicolas Bay elmondta, hogy készül egy újabb jelentés Magyarországról. Értékekése alapján a Magyarország ellen indított támadásoknak nem lesz vége. Besározni, destabilizálni akarják a Fideszt, becsmérelni a vezetőit. A fő céljuk vagy az, hogy Orbán Viktort a választásokon leváltsák  – és itt azért komolyan meg kell kérdőjelezni ezt a botrányos brüsszeli beavatkozást, amellyel nyíltan egy nemzeti párt ellen kampányolnak –, vagy hogy engedjen az EU követeléseinek.

A francia politikus szerint: a módszer, amit alkalmaznak, megvetendő. Miután tudomásul vették, hogy a törvényes út, a hetes cikkely szerinti eljárás zsákutcának bizonyult, a pénztárcájánál akarják megfogni Magyarországot, túszul ejteni a magyar embereket, megfosztani őket a helyreállítási és hamarosan talán a strukturális alapok forrásaitól is. Meg akarják fojtani az országot, hogy rosszabb legyen a gazdasági helyzet, hátha a választók ezért majd a Fideszt teszik felelőssé.

De a posztnacionális nyugati elit megmutatja ezzel, mennyire híján van a kultúrának. Figyelmen kívül hagyják a történelmet, azt, hogy a magyaroknak mindig harcolniuk kellett a puszta létezésért is. Hérakleitosz azt mondta, a harc mindennek nemzője. Néhány, a valóságtól eltávolodott bürokrata fenyegetése kevés lesz egy ezeréves, az identitására büszke nemzettel szemben – zárta a Magyra Hírlapnak adott interjúját Nicolas Bay francia EP-képviselő.