Péntektől nem használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz a nem Nagy-Britanniában élő EU-polgárok

netes okirat csalás, illusztráció
BATH, ENGLAND - OCTOBER 13: In this photo illustration, a British passport is seen in front of the flag of the European Union on October 13, 2017 in Bath, England. Currency experts have warned that as the uncertainty surrounding Brexit continues, the value of the British pound, which has remained depressed against the US dollar and the euro since the UK voted to leave in the EU referendum, is likely to fluctuate. (Photo Illustration by Matt Cardy/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Péntektől nem használhatják személyi igazolványukat a beutazáshoz a brit határállomásokon azok az EU-állampolgárok, akik nem élnek Nagy-Britanniában. A Nagy-Britanniában törvényesen letelepedett uniós polgárok ugyanakkor még legalább négy évig személyi igazolvánnyal is beutazhatnak.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött 11 hónapos átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért - kell folyamodniuk.

A brit belügyminisztérium még májusban közzétett, a határidő pénteki lejárta előtt megerősített szabálymódosítása szerint akiknek már megvan ez a státusuk, vagy beterjesztették folyamodványukat, de még várnak az elbírálásra, legalább 2025. december 31-ig beutazhatnak Nagy-Britanniába az állampolgárságuk szerinti országban kiállított személyazonosító okmányokkal.

A tárca legfrissebb összesítése szerint a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül augusztus 31-ig 6 159 800-an adtak be letelepedési kérelmet, és a folyamodványok közül addig 5 709 200-at bíráltak el.

A brit belügyminisztérium a múlt hónap végéig elbírált folyamodványok mindössze 3 százalékát utasította el.

Az egyes országokra lebontott adatsor szerint - amely egyelőre a június 30-i állapotot mutatja - a lengyelek és a románok állnak a lista élén 1 107 060, illetve 1 082 260 letelepedési folyamodvánnyal.
A belügyi tárca statisztikája szerint június 30-ig 155 490 magyar állampolgár folyamodott tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyért.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Matt Cardy

Azok az EU-állampolgárok, akik nem tartózkodnak életvitelszerűen Nagy-Britanniában, és így nem szerezhetik meg a letelepedett státust, csütörtökig használhatták a hazájukban kiállított személyi igazolványt a nagy-britanniai beutazáshoz.

Priti Patel brit belügyminiszter május végén jelentette be, hogy a belépéshez felhasználható személyi okmányok szabályozása a nem Nagy-Britanniában élő EU-állampolgárok esetében idén október 1-jén módosul.

Patel úgy fogalmazott a májusban ismertetett intézkedés indoklásában, hogy a nyitott határok koncepciója elhibázott koncepció, és egyszerűen nem megvalósítható, hogy mindenki, aki Nagy-Britanniában akar letelepedni, ezt meg is tehesse.

Ez ugyanis éppen azokkal szemben lenne igazságtalan, akik kínzás és üldöztetés elől menekülve biztonságos és törvényes úton szeretnének eljutni Nagy-Britanniába.

Nagy-Britannia büszke arra a régre visszanyúló hagyományra, hogy otthont nyújtott az üldöztetés és az elnyomás elől menekülőknek, köztük a zsidóknak a hitleri rezsim idején, vagy a magyaroknak, akik az 1950-es években a szovjet fenyegetés elől menekülve érkeztek - mondta a brit belügyminiszter.
Priti Patel hangsúlyozta: a brit kormány nagyon nagyra értékeli a Nagy-Britanniában élő EU-polgárok hozzájárulását az ország életéhez, és azt szeretné, ha maradnának.

A személyi igazolvány használatának pénteki megszüntetését megerősítő belügyminisztériumi tájékoztatás hangsúlyozza, hogy a beutazó EU-állampolgárok továbbra is használhatják az automata ePassport beléptető kapukat a brit határállomásokon.