Vásárlók milliói szerint karácsonyra nem tudnak majd élelmiszert vásárolni Nagy-Britanniában. A kamionok vezetésére már a brit hadsereget is mozgósították - írja a Daily Mail. A legfrissebb felmérések szerint a britek hatodával fordult elő, hogy az elmúlt hetekben ellátási hiányok miatt nem jutott alapvető élelmiszerekhez.

Brit vásárlók milliói nem tudták megvásárolni az alapvető élelmiszereket az elmúlt két hétben - derült ki tegnap a legfrissebb statisztikai felmérésből. A karácsonyi hajtásra katonákat is be kell vonni a kamionok vezetésére, mivel a válság várhatóan nem fog megoldódni a következő időszakban.

A brit Nemzeti Statisztikai Hivatal megdöbbentő új adatai szerint az Egyesült Királyság pánikvásárlásának legújabb jele szerint körülbelül minden hatodik brit nem tudott alapvető élelmiszereket vásárolni az elmúlt két hétben.

A The Grocer 1000 fogyasztó körében végzett felmérése szerint a vásárlók kétharmada vagy aggódik, vagy „nagyon aggódik" az ünnepi szezont megelőző esetleges élelmiszer- és italhiány miatt.

Annak érdekében, hogy december 25-én vacsora kerüljön az asztalra, az emberek pánikszerűen elkezdtek az éttermeknél előrendelni, illetve minden haramdik meber elkezdte felhalmozni az élelmiszert otthonában.

Nagy-Britanniát az elmúlt hetekben számos válság sújtotta, a káosz oka a magas gázárak és a sofőrhiány.

A kormány állítólag fontolóra vette a katonák beovását a szállítmányozásba, hogy megakadályozzák a karácsonyi élelmiszerhiányt.

Boris Johnson a Tesco korábbi igazgatóját, Sir Dave Lewist nevezte ki az új ellátási lánc élére. Feladata lesz a mostani káosz felszámolás és a jövőbeni lehetséges akadályok megelőzése.

A brit statisztikai hivatal kéthetente közzétett vizsgálatának új összeállítása szerint a szeptember 22. és október 3. közötti időszakban megkérdezett felnőttek 17 százaléka - hozzávetőleg 8 millió ember - számolt be arról, hogy egy-egy vásárlás alkalmával nem sikerült hozzájutnia alapvető élelmiszerekhez, mivel az e kategóriába tartozó, általuk keresett termékek nem voltak kaphatók a boltokban.

Míg a felnőtt lakosság negyede ugyan ezt mondta a nem alapvető élelmiszerekről is.

A válaszadók 15 százaléka ugyanebben az időszakban üzemanyagot nem tudott vásárolni.