Terrortámadás volt a liverpooli robbantás

Terrorism Terror Crime Horizontal
A taxi is engulfed in flames after explosion outside Liverpool Women's Hospital in England, United Kingdom, on Sunday Nov 14, 2021, left a passenger dead and the driver injured. The vehicle exploded outside the hospital at 11am on Sunday morning, killing the passenger and injuring the driver. Witnesses reported hearing a loud bang before seeing a taxi on fire in the car park. Flames engulfed the car at 10.59am as the country was preparing to fall silent for Remembrance Sunday commemorations. Three men - aged 29, 26, and 21 - were detained in the Kensington area of the city and arrested under the Terrorism Act, in connection with the incident. (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vettek vasárnap este Liverpoolban három embert, miután egy helyi kórház parkolójában felrobbant egy autó. A detonációban egy ember meghalt, egy másik megsérült. Az esetet terrorcselekménynek minősítette a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség hétfőn a Liverpoolban előző nap történt robbantásos incidenst. A brit terrorelhárító szolgálat területi vezetője, Russ Jackson hangsúlyozta ugyanakkor hétfői tájékoztatóján, hogy a cselekmény indítéka egyelőre nem ismert.

A szolgálat vasárnap este bejelentette, hogy az északnyugat-angliai nagyvárosban őrizetbe vett egy 29, egy 26 és egy 21 éves férfit az incidenssel összefüggésben.

Russ Jackson megerősítette azt is, hogy a rendőrség két liverpooli lakcímen három embert őrizetbe vett, és az egyik helyszínen "jelentőséggel bíró" tárgyakat foglalt le.

Jackson ezek mibenlétét nem részletezte.

A vizsgálat jelenleg annak kiderítésére összpontosít, hogy készült-e még hasonló robbanószerkezet, mi volt az incidens indítéka, és vannak-e az ügynek további érintettjei.

Őrizetbe vettek vasárnap este Liverpoolban három embert, miután egy helyi kórház parkolójában felrobbant egy autó Forrás: EyePress via AFP

Az autó a helyszíni beszámolók szerint egy taxi volt, amely megállt a liverpooli nőgyógyászati klinika parkolójában, és a robbanás nem sokkal ezután következett be.

Az autó utasa a helyszínen meghalt, a sofőr megsérült; a rendőrségi tájékoztatás szerint az ő állapota stabil.

Russ Jackson a hétfői tájékoztatón elmondta, hogy az eddigi vizsgálat szerint rögtönzött kivitelezésű, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe, és valószínűsíthető, hogy a szerkezetet a taxi utasa állította össze.

A rendőrségi vezető szerint nem ismeretes, hogy az illető miért a nőgyógyászati klinikához vitette magát a taxival, és az sem, hogy a robbanószerkezet ott miért lépett hirtelen működésbe.

A rendőrség razziákat tartott a robbantással összefüggésben

Fegyveres rendőrök razziáztak a Sefton Park közelében lévő Rutland Avenue-n, valamint a Sutcliffe Street és a Boaler Street környékén Kensingtonban, számos lakót evakuáltak a környékről - írta meg a BBC.

A rendőrség tájékoztatása szerint a robbantással kapcsolatos akciót hajtottak végre.

Boris Johnson miniszterelnök a Twitteren köszönte meg a rendőrség és a mentőegységek munkáját, illetve kifejezte részvétét mindazoknak, akiket a tragédia bármilyen módon érintett.