Őrizetbe vettek vasárnap este Liverpoolban három embert, miután egy helyi kórház parkolójában felrobbant egy autó. A detonációban egy ember meghalt, egy másik megsérült. Az esetet terrorcselekménynek minősítette a rendőrség.

Terrorcselekménynek minősítette a rendőrség hétfőn a Liverpoolban előző nap történt robbantásos incidenst. A brit terrorelhárító szolgálat területi vezetője, Russ Jackson hangsúlyozta ugyanakkor hétfői tájékoztatóján, hogy a cselekmény indítéka egyelőre nem ismert. 

A szolgálat vasárnap este bejelentette, hogy az északnyugat-angliai nagyvárosban őrizetbe vett egy 29, egy 26 és egy 21 éves férfit az incidenssel összefüggésben. 

Russ Jackson megerősítette azt is, hogy a rendőrség két liverpooli lakcímen három embert őrizetbe vett, és az egyik helyszínen "jelentőséggel bíró" tárgyakat foglalt le.

Jackson ezek mibenlétét nem részletezte.  A vizsgálat jelenleg annak kiderítésére összpontosít, hogy készült-e még hasonló robbanószerkezet, mi volt az incidens indítéka, és vannak-e az ügynek további érintettjei.

Őrizetbe vettek vasárnap este Liverpoolban három embert, miután egy helyi kórház parkolójában felrobbant egy autóForrás: EyePress via AFP

Az autó a helyszíni beszámolók szerint egy taxi volt, amely megállt a liverpooli nőgyógyászati klinika parkolójában, és a robbanás nem sokkal ezután következett be. 

Az autó utasa a helyszínen meghalt, a sofőr megsérült; a rendőrségi tájékoztatás szerint az ő állapota stabil.

Russ Jackson a hétfői tájékoztatón elmondta, hogy az eddigi vizsgálat szerint rögtönzött kivitelezésű, házilag készített robbanószerkezet lépett működésbe, és valószínűsíthető, hogy a szerkezetet a taxi utasa állította össze.

A rendőrségi vezető szerint nem ismeretes, hogy az illető miért a nőgyógyászati klinikához vitette magát a taxival, és az sem, hogy a robbanószerkezet ott miért lépett hirtelen működésbe.

A rendőrség razziákat tartott a robbantással összefüggésben

Fegyveres rendőrök razziáztak a Sefton Park közelében lévő Rutland Avenue-n, valamint a Sutcliffe Street és a Boaler Street környékén Kensingtonban, számos lakót evakuáltak a környékről - írta meg a BBC.

A rendőrség tájékoztatása szerint a robbantással kapcsolatos akciót hajtottak végre.

Boris Johnson miniszterelnök a Twitteren köszönte meg a rendőrség és a mentőegységek munkáját, illetve kifejezte részvétét mindazoknak, akiket a tragédia bármilyen módon érintett.