Donald Trump ügyvédjének szervezete keményen támadja az Egyesült Államok külügyminiszterét Soros György miatt

Antony Blinken
(FILES) In this file photo former US Deputy Secretary of State Antony J Blinken gives a joint press conference following a meeting with Foreign Affairs member of the anti-Islamic State coalition on June 2, 2015 in Paris. - US President-elect Joe Biden's expected nomination of deeply experienced Antony Blinken for secretary of state highlights his message that a steady hand is back at the helm, in contrast to President Donald Trump's ongoing but flailing attempts on November 23, 2020 to overturn the election. Biden is set to announce his first cabinet picks on Tuesday and the names being floated signal the Democrat's overriding desire to lower the temperature in Washington and restore traditional US leadership abroad. (Photo by STEPHANE DE SAKUTIN / AFP)
Vágólapra másolva!
Anthony Blinken nemzetközi bíróság elé is állhat, amiért a milliárdos baloldali spekuláns ügynökeként tevékenykedett a Balkánon. Blinken még májusban szankciókat rendelt el albán politikai vezetők ellen arra hivatkozva, hogy bizonyítékok vannak a birtokában, melyekből megkérdőjelezhetetlenül kiderül az, hogy Sali Berisha egykori albán köztársasági elnök, majd később Albánia miniszterelnöke korrupt.  Berisha korábban Soros barátja volt, de miután megismerte a milliárdos tőkespekuláns valós szándékait, kijelentette: „Soros György ádáz álarcos ellensége azoknak az értékeknek, amelyekben hiszünk és amelyekben osztozunk", majd később vizsgálatokat szorgalmazott Soros regionális befolyásolási kísérleteivel kapcsolatosan. A Blinken által elrendelt szankciók alapjául szolgáló bizonyítékokat senki sem látta még, így a múlt héten egy nemzetközi bíróság bejelentette, hogy meghallgatja Berishát azon állítással kapcsolatban, miszerint Blinken amerikai külügyminiszter rágalmazta őt azzal, hogy persona non gratának nyilvánította őt. Berisha véleménye szerint az amerikai beutazási szankciók, amelyeket Blinken alkalmazott ellene, jellemzően a nemzetközi normák és az emberi jogok világszemléletű, bizonyítékokkal alátámasztott megsértésének esetei - írja a Tűzfalcsoport.
Vágólapra másolva!

Anthony Blinken külügyminiszter Soros Györgyhöz fűződő „sajátos" kapcsolatát Pamela Geller, az antimuszlim, Izrael-párti The American Freedom Defense Initiative nevű szervezet elnöke nemrégiben leplezte le.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Forrás: AFP/Stephane De Sakutin

Ezúttal a korábban Donald Trump jogi képviseletét is ellátó Jay Sekulowhoz köthető washingtoni székhelyű American Center for Law & Justice (ACLJ) mutat rá, hogy az USA külügyminisztere nemzetközi bíróság elé állhat, miután beavatkozott az albán politikába.

Jay Sekulow és Donald Trump Forrás: Twitter

A Biden-adminisztráció ismét belebotlott egy nemzetközi kudarcba, ezúttal Blinken külügyminiszter választási politikába való beavatkozásának vádja kapcsán, és a figyelmet Albánia volt elnökére, Sali Berishára összpontosítja. Azok számára, akik nem ismerik a balkáni politikát, Berisha úr dinamikus múlttal rendelkező ember, a kommunizmus elszánt ellenfele, az Albán Demokrata Párt alapítója és Amerika barátja.

Albánia kommunista elnyomásból való kilábalásának hosszú és viszontagságos útját követően Berisha nagymértékben elzárkózott a politikában való közvetlen részvételtől, és inkább a hasonló gondolkodású konzervatívok és antiszocialista politikák előtérbe helyezését választotta.

Sali Berisha Forrás: Twitter

Azonban Blinken miniszter sokkolta a régiót májusban azzal, hogy alaptalannak tűnő utazási szankciókat jelentett be Berishával és családjával szemben, megtiltva számukra az Egyesült Államokba való belépést. Blinken a Twitteren azzal vádolta meg Berishát, hogy „korrupt tettek" és az „albán demokrácia aláásása" terheli.

– jegyezte meg Antony Blinken 2021. május 19-én közzétett Twitter-bejegyzésében.

Berisha a külügyminisztérium akcióit Soros György radikális baloldali milliárdos és a Nyílt Társadalom Alapítvány munkásságaként minősítette, amely szervezet azt állítja magáról, hogy előmozdítja az átláthatóságot és az emberi jogokat a Balkánon.

Soros György a nyílt társadalom víziója megvalósítása érdekében kulcsfontosságú országok kormányai felett szerzi meg a befolyását Forrás: Imaginechina via AFP/dycj - Imaginechina/Dycj

Berisha állításait Blinkennel és Sorossal kapcsolatban nem szabad ilyen gyorsan elvetni. Az Egyesült Államok külügyminiszterének szülei, Vera és Donald Blinken többször is adományt juttattak a Nyílt Társadalom Alapítvány részére, valamint egy állandó alapítványt is létrehoztak egy európai székhelyű adatarchívumban, amely az ő nevüket viseli – The Vera and Donald Blinken Open Society Archives.

Lee Zeldin kongresszusi képviselő szerint, aki a külügyi bizottság tagja, Blinken kevés önbizalmat sugárzott, amikor indoklást kértek az üggyel kapcsolatban, és kijelentette: „Nincs mit megosztanom".

Lee Zeldin kongresszusi képviselő Forrás: Twitter

Jelenleg az egyetlen bizonyíték, amit tudunk, Berisha határozott ellenállása Soros politikai beavatkozásával szemben, amelyet a jogállamiság és az egész balkáni térségre gyakorolt informális befolyás megkerülésének minősített.

Maga Berisha 2017-ben felszólította a nagyobb kormányokat, hogy vizsgálják meg Soros regionális politikában betöltött szerepét, és odáig ment, hogy másokat is arra ösztönzött, hogy Sorost persona non garatanak nyilvánítsák.

Berishának személyes tapasztalatai vannak Sorossal, ugyanis ők ketten egykor arra törekedtek, hogy együtt dolgozzanak egy független civil társadalom kialakításán. Berisha szemében azonban Soros egyszerűen bürokratikus menedéket teremtett a volt kommunista diktatúra híveinek. Az albán demokrácia feszültséggel teli évei felerősítették Berisha szemléletét, és odáig jutottak, hogy kijelentette:

Blinken most új kihívással néz szembe a nemzetközi bíróságok formájában.

Antony Blinken akár nemzetközi bíróság elé is állhat Forrás: AFP//Brendan Smialowski

A múlt héten a párizsi bíróság bejelentette, hogy meghallgatja Berishát azon állítással kapcsolatban, miszerint Blinken rágalmazta őt azzal, hogy persona non gratának nyilvánította.

Berishának van véleménye. Szerinte ezen amerikai beutazási szankciók, amelyeket Blinken alkalmazott ellene, jellemzően a nemzetközi normák és az emberi jogok világszemléletű, bizonyítékokkal alátámasztott megsértésének esetei, beleértve az orosz oligarchák megsértését is.

Berisha azonban az Egyesült Államok barátja volt, sőt Bush elnök is vendégül látta.

Az amerikai népnek és a világnak meg kellene kérdőjeleznie, hogy a Biden-kormányzat hamis ígéretet adott-e nekik. Végtére is, ez az adminisztráció az, amely megígérte nekünk a „normál helyzethez való visszatérést".

Az Egyesült Államok egy, a törvény és az értelem által irányított nemzet az ACLJ szerint, és mindig is az lesz. Ebből adódóan ezek a szankciók – bizonyítékok hiányában – csak az Egyesült Államok hitelességének aláásását szolgálják.

Itt az ideje, hogy a Kongresszus bizonyítékot követeljen az albán szankciókkal kapcsolatban, amelyekről Blinken azt mondta, hogy rendelkezik velük.

Richard A. Grenell, nemzetbiztonsági és külpolitikai főtanácsadó soha nem látott ilyen bizonyítékokat, pedig a Nemzeti Hírszerzés megbízott igazgatójaként főként a balkáni kérdésekre koncentrált.