Az illegális migráció fő útvonalán fekvő észak-afrikai Marokkó egyre hangsúlyosabb regionális szerepre tör

Ceuta, 2018. július 26. Európába igyekvő fekete-afrikai illegális bevándorlók azt ünneplik, hogy átjutottak a marokkói határkerítésen a spanyol fennhatóságú Ceutába 2018. július 26-án. Aznap hajnalban mintegy 400 migráns szökött át a határkerítésen a Gibraltári-szorosnál levő észak-afrikai spanyol enklávéba az emberáradatot feltartóztató spanyol és marokkói biztonsági erők igyekezete ellenére. Az illegális határátlépés során legkevesebb tizenkét spanyol polgárőr és öt határsértő megsebesült. (MTI/EPA/Reduan)
Vágólapra másolva!
A Migrációkutató Intézet aktuális elemzésében Marokkó általános helyzetét tekinti át az Európát célzó migráció szempontjából. Az észak-afrikai ország külpolitikáját tekintve lényeges változásokat figyelhetünk meg az elmúlt időszakban, melyek mögött elsősorban gazdasági, stratégiai és biztonsági okok húzódnak meg.
Vágólapra másolva!

Az észak-afrikai ország külpolitikáját tekintve lényeges változásokat figyelhetünk meg az elmúlt időszakban, melyek mögött elsősorban gazdasági, stratégiai és biztonsági okok húzódnak meg.

Marrákes, Marokkó Forrás: Shutterstock

Az ország 2017-ben, 33 év után tért vissza az Afrikai Unióba (AU), és a kontinens különböző országaival azóta kialakult fokozott együttműködés nemcsak a kereskedelmi mutatókra, hanem az ország régióban betöltött szerepére is pozitív hatással volt.

Az észak-afrikai arab állam külpolitikai döntései mögött már évtizedek óta a Nyugat-Szaharával kapcsolatos aspirációi húzódnak meg, így az AU-ba történő visszatérését, valamint az Izraellel fennálló kapcsolatainak normalizálását is döntően ez motiválta. Ezenfelül már nem a baráti kapcsolatok kialakítására, hanem sokkal inkább a gazdasági együttműködések fejlesztésére helyezi a hangsúlyt, és ettől várja pozícióinak megerősödését a számára kardinális ügyekben.

Marokkó migrációhoz fűződő viszonya kettős, ugyanis az elmúlt évtizedekben a lakosságszámhoz viszonyítva sok állampolgára emigrált Európába és Észak-Amerikába, de az országba irányuló bevándorlás is számottevő. Utóbbi kapcsán elmondhatjuk, hogy az ország fontos tranzitútvonalat jelent az Európát célzó illegális migrációban, és ily módon nagyban hozzájárul Európa biztonságához.

Az Európába igyekvő fekete-afrikai illegális bevándorlók azt ünneplik, hogy átjutottak a marokkói határkerítésen a spanyol fennhatóságú Ceutába 2018. július 26-án. Forrás: MTI/EPA/EFE/Reduan

Évente több tízezer bevándorlót tartóztat fel a határain belül, és

a spanyol hatóságokkal együttműködve jelentős mértékben kiveszi a részét abból, hogy a nyugat-mediterrán útvonalon ne érkezzenek nagy tömegek Európa belseje felé.

A közelmúlt eseményei viszont rávilágítottak arra, hogy a legkisebb diplomáciai malőr is képes megingatni a marokkói-spanyol kooperációt, és nyilvánvalóvá vált, hogy a Királyság szerepe megkerülhetetlen a tömeges migráció kezelésében.

A Migrációkutató Intézet elemzésének teljes szövege itt érhető el.