Erős, 7,5-ös erősségű földrengés rázta meg vasárnap a Peruban az Amazonas megyét. A földmozgást az ország középső részén és a szomszédos Ecuadorban is érezni lehetett. Épületek dőltek össze, többen megsérültek.

A perui polgári védelem szerint legalább két ember megsebesült, hetvenöten maradtak fedél nélkül. Halottakról nem érkeztek jelentések.

A Perui Geofizikai Intézet (IGP) földrengéskutató központja szerint a földrengés fészke 131 kilométerre a földfelszín alatt, az epicentruma pedig Condorcanqui tartomány székhelyétől, Santa María de Nievától 98 kilométerre volt. A város gyéren lakott területen fekszik, főként őslakosok élnek a Nieva folyó két partján épült településen.

A földmozgást Dél-Amerika harmadik legnagyobb országának északi és középső részében, a fél ország területén érezni lehetett. A földrengés legalább két ecuadori tartományban megrongálta az infrastruktúrát - közölte Guillermo Lasso államfő.

Az amerikai szökőár előrejelző hivatal nem adott ki cunamiriadót a földmozgás után.

A csendes-óceáni tűzgyűrűn fekvő Peruban évente legalább négyszáz lakosság által is érzékelhető földmozgás történik.

2007. augusztus 15-én egy 7,9-es erősségű földmozgás, amelynek az epicentruma az ország középső partvidékén volt, a Limától délre fekvő Pisco kikötőjét rázta meg, és 595 emberéletet követelt.