Börtönbe záratna az LMBTQ-lobbi egy keresztény fotóst, mivel nem akart melegesküvőn fényképezni

Thousands Flock To Annual Pride March In New York City New York Pride Parade Gay pride Parade LGBT LGBTQIA LGBTQ transgender trans non bibary gender fluid New York City empire state building USA America RAINBOW RAINBOW FLAG
A parade goer wears rainbow butterfly wings and shorts at the annual Pride Parade on Sunday, June 29, 2019 in New York, NY. This years annual Pride Parade celebrates the 50th Anniversary of the Stonewall Uprising and a half-century of LGBTQ+ liberation. (Photo by Erin Lefevre/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Egy keresztény fotóst és bloggert akár 100 ezer dollár (32,5 millió forint) pénzbírságra, illetve egy év börtönre is ítélhetnek, amennyiben nem hajlandó fotókat és blogbejegyzéseket készíteni egy homoszexuális esküvőről. Még a vállalkozói engedélyét is visszavonhatják az érintett amerikai fényképésznek.
Vágólapra másolva!

New York állam egyik bírósága hétfőn utasította el Emilee Carpenter kérelmét, melyben arra kérte a bíróságot,

ne kötelezzék őt arra, hogy fényképeket készítsen az azonos neműek esküvőiről, mivel az sérti (keresztény) vallási meggyőződését.

Frank P. Geraci, Jr. körzeti bíró jár el az ügyben, aki megtagadta a kérést – írja a Hetek a CBN keresztény hírportál cikkére hivatkozva.

A New York-i melegfelvonulás 2019. június 29-én Forrás: NurPhoto via AFP/Erin Lefevre/NurPhoto/Erin Lefevre

Az Alliance for Defending Freedom (ADF) nevű szervezet elmondta, hogy Geraci bíró döntése a „303 Creative kontra Elenis" ügyben hozott júliusi ítéleten alapul, melynek tárgya az volt, hogy a coloradói webdesigner, Lorie Smith nem akart a vallási meggyőződésével ellentétes üzeneteket közvetítő webhelyeket tervezni.

„Ebben az esetben a 10-es körzet úgy döntött, hogy a kormány igenis rákényszerítheti Lorie Smithre, hogy olyan üzeneteket közvetítsen, amelyekkel nem ért egyet" – közölték.

Az LMBTQ-lobbiszervezetek üdvözölték a New York-i bíróság döntését.

Ennek értelmében a keresztény fotós amennyiben továbbra sem vállalja, hogy fényképeket készít a homoszexuális esküvőről, akkor

akár 100 ezer dolláros (32,5 millió forint) pénzbírságra, illetve egy év börtönbüntetésre számíthat, vagy visszavonhatják a vállalkozói engedélyét, így lehetetlenítve el a megélhetését a későbbiekben.

Az ADF, amely Carpentert és Smitht is képviselte a bírósági eljárások során, nem ért egyet Geraci ítéletével, szerintük ugyanis az rossz precedenst teremt.

– mondta Jonathan Scruggs, az ADF jogásza.

A csoport szerint

a bíró „három rossz lehetőséget" hagyott Carpenter számára: törvénysértés, keresztény vallási meggyőződésének megsértése, vagy pedig az üzletének bezárása.

„Figyelmen kívül hagynak azonban ezek a választási lehetőségek valami nagyon fontosat, nevezetesen az Egyesült Államok alkotmányát" – írta Sarah Kramer, az ADF-től.

Az ADF azt kéri az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságától, hogy vegye napirendre Smith ügyét, hogy az olyan művészek, mint ő vagy Carpenter, szabadon működtethessék vállalkozásukat, vallási meggyőződésüknek megfelelően.

„Emilee házassággal kapcsolatos meggyőződése korántsem számít rendkívülinek" – tette hozzá Kramer.

„Számtalan amerikai az élet valamennyi területéről osztozik abban a hitben, hogy

A kormánynak pedig kötelessége megvédeni az emberek szabadságát – tartozzanak bármelyik oldalhoz is – az azonos neműek házassága kérdésében" – hangsúlyozta az ADF.