Szergej Sojgu: Oroszország megfelelő választ ad, ha a NATO harci gépeket küld Ukrajnának

A Zapad-2021 hadgyakorlat Oroszországban, fotó, galéria, 2021
Mulino, 2021. szeptember 13. Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a Zapad-2021 (Nyugat-2021) fedőnevű orosz-fehérorosz közös stratégiai hadgyakorlaton a Nyizsnij Novgorod térségében lévő mulinói gyakorlótéren 2021. szeptember 13-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Szavosztyanov
Vágólapra másolva!
Az ukrajnai "különleges hadművelet" első szakaszának fő feladatait végrehajtották, az ukrán fegyveres erők harcképessége jelentősen csökkent, ami lehetővé teszi a fő célra, a Donyec-medence "felszabadítására" történő összpontosítást - jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a tárca keddi vezetői konferenciáján.
Vágólapra másolva!

Mint mondta, a légteret az orosz haderő uralja, az ukrán légierő és a légvédelmi rendszer gyakorlatilag megsemmisült.

A tárcavezető szerint a 152 ukrán repülőgépből 123, a 149 helikopterből 77, a 180 nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerből 152 megsemmisült, a haditengerészet megszűnt, az összes szárazföldi és légi szállítású támadó alakulat pedig jelentős veszteségeket szenvedett.

- mondta Sojgu.

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Szergej Szavosztyanov

Az egyik helyettese, Alekszandr Fomin ugyanakkor az ukrán féllel Isztambulban folytatott tárgyalási fordulót követően kijelentette, hogy az orosz hadsereg a bizalom erősítése érdekében radikálisan csökkenti a katonai tevékenységét Kijev és Csernyihiv térségében.
Sojgu arra figyelmeztetett, hogy

Oroszország "megfelelő választ" fog adni, ha NATO-országok harci repülőket és légvédelmi eszközöket szállítanak Ukrajnának.

Azt mondta, hogy az elmúlt két hét alatt mintegy hatszáz külföldi zsoldost semmisítettek meg ukrán területen, és tovább ötszáz elhagyta az országot. A miniszter megígérte, hogy

a tavasszal behívandó sorkatonákat nem fogják konfliktusövezetbe vezényelni.

Az új behívási idény április 1-jén kezdődik. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő keddi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Moszkva dokumentál minden olyan bűncselekményt, amelyet Ukrajnában az orosz katonák ellen követnek el, a tetteseket pedig bíróság elé fogja állítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi médiában "borzalmas videofelvételek" jelentek meg az orosz hadifoglyok ellen elkövetett ukrán atrocitásokról.

Az orosz hadifoglyok kínzásának témája az isztambuli orosz-ukrán tárgyalásokon is felmerült. Az ukrán küldöttség ígéretet tett rá, hogy kivizsgálja az ügyet, és a legkeményebb intézkedéseket fogja meghozni az orosz katonákat bántalmazó bűnözőkkel szemben.

Vlagyimir Samanov, az orosz parlamenti alsóháznak a civil társadalom, közéleti és vallási egyesületek fejlesztésével foglalkozó bizottsága helyettes vezetője kijelentette,

hogy orosz kommandósok elfogták a hadifoglyok két kínzóját.

A képviselő szerint mindkét elfogott a harkivi Metaliszt szurkolói csoportjának tagja, és elismerte bűnösségét.

Az orosz bűnüldöző szervek és a védelmi minisztérium egyelőre nem erősítette meg az elfogás hírét. Samanov korábban a ház védelmi bizottságának elnöke, előtte pedig az orosz légideszant erők parancsnoka volt.

Sojgu egyébként szólt az orosz haderő által kifejtett ukrajnai humanitárius tevékenységéről is. Az mondta, hogy a hadsereg 684 humanitárius akciót hajtott végre, és 67 079 tonna rakományt szállított 210 településre.

Zaharova azt hangoztatta, hogy az orosz hadsereg mindent megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a polgári áldozatokat. Mint mondta, Ukrajnából "és" a Donyec-medencei szakadár "köztársaságokból" a háború kezdete óta 469 ezer embert, köztük 97 ezer gyereket menekítettek ki.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak "hazugságnak" nevezte azokat a nyugati sajtóban megjelent ukrán vádakat, amelyek szerint Mariupolból erőszakkal szállítják Oroszországba az ukrán állampolgárságú civileket. Hozzátette, az orosz hadsereg segít a lakosoknak az ostromlott városból biztonságos ideiglenes szállásra távozni. Azzal vádolta meg az ukrán "nacionalistákat", hogy a menekülni próbálók hátába lőnek.

Peszkov azt mondta: az összes orosz felmérés azt mutatta ki, hogy mind az elnök, mind a "különleges hadművelet" támogatottsága megnőtt az elmúlt hetekben. Rámutatott, hogy az állami finanszírozású Közvélemény Alapítvány (FOM) hétfőn közölt adata szerint március 13. óta 68-ról 73 százalékra nőtt az ukrajnai orosz invázió támogatottsága.

Közölte, hogy Roman Abramovics milliárdos orosz üzletember nem tagja az Ukrajnával Isztambulban tárgyaló orosz küldöttségnek, mindkét fél jóváhagyásával tevékenykedik a Moszkva és Kijev közötti kapcsolatok fenntartásában. A szóvivő az "információs háború" részének és "valótlannak" nevezte azokat az állításokat, amelyek szerint Abramovicsot és az ukrán tárgyalódelegáció tagjait megpróbálták megmérgezni.