Ukrán tüntetők terültek el az Európai Tanács épülete előtt a betonon

Vágólapra másolva!
Szerda reggel Ukrajna nemzeti színű lobogójába csavart ukrán állampolgárok foglalták el a brüsszeli uniós negyedben az Európai Tanács épülete előtt lévő területet. A betonra fekvő tüntetők – egy hozzávetőleg tízfős csoport – a bucsai mészárlás áldozatairól készült felvételekkel a kezükben követelték, hogy az EU azonnal szüntesse be az orosz földgáz és kőolaj behozatalát. „Állítsák le a népirtás finanszírozását", „Teljes embargót az orosz gázra és olajra", állt a földön szétszórt papírlapokra írva.
Vágólapra másolva!

Az akciót szervező csoport, a Promote Ukraine vezető aktivistája, Anna Melenchuk a földön fekve így kiabált a mellettük elhaladó, a Tanács épületébe belépő – munkába siető – brüsszeli bürokraták felé: "Nézzenek ránk! Erősebb szankciókra van szükségünk Oroszország ellen. Amelyeket eddig bevezettek, nem elegendőek ahhoz, hogy leállítsák az orosz halálgyárat. Az orosz földgáz és kőolaj elleni embargóra van szükségünk.", kiabálta a brüsszeli betonon Anna.

„Hogy érzik magukat, miközben népirtást finanszíroznak?", tette fel a kérdést az Anna kezében lévő papírtábla.

„Tudjuk, hogy a gáz és az olaj embargója nehézséget okoz önöknek. Tudjuk, hogy ez a szankció megemeli majd az energiaárakat Európában. De mi a fontosabb: a maguk pénztárcája, vagy az ukránok élete? Nem érünk rá tovább hezitálni!", emlékeztette Ukrajnával kapcsolatos kötelességükre a Tanács dolgozóit és a járókelőket a betonról Anna.

A bucsai mészárlásra reagálva az Európai Bizottság kedden újabb szankciókat javasolt a 27 tagállamnak, többek között az orosz szén behozatali tilalmát, amely az EU teljes szénimportjának 45 százalékát teszi ki. Azonban az EU-ba irányuló olaj- és földgázimportot nem érintették a javaslatok, tekintve, hogy ettől több tagállam egyértelműen elzárkózik.