Nem adnak ki jogosítványt nőknek egy afgán városban

tálib, nők, tanulás, Afganisztán, galéria
A 2021. november 16-án készült képen nők láthatók az osztálytermükben a Noorania iskolában, Sharan városában, Paktika tartományban.
Vágólapra másolva!
Megtiltották a tálibok az északnyugat-afganisztáni Herátban működő autósiskoláknak, hogy nőket oktassanak, illetve a helyi hatóságok jogosítványokat sem állíthatnak ki nőknek - jelentette az AFP francia hírügynökség kedden helyszíni beszámolókra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Dzsanaga Acsakzai, az autósiskolák működését is felügyelő heráti közlekedésfelügyelet vezetője a hírügynökségnek elmondta, hogy bár a tálibok megtiltották a jogosítványok további kiállítását, nem adtak utasításokat a városban autót vezető nőkkel kapcsolatban.

- mondta a sajtónak egy női oktató, hozzátéve, hogy a rendelkezés értelmében többé nem taníthatnak nőket vezetni.

Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy biztonságosabb, ha a nő maga vezet, mintha férfiakkal kénytelen együtt utazni.

Jóllehet Afganisztán konzervatív muszlim társadalom, a nagyobb városokban sok nő vezet autót, beleértve a helyi mércével modernnek számító Herátot is.

Diáklányok ülnek egy iskola 12. osztályos osztálytermében a Qarabagh körzetben, Ghaznitól mintegy 56 km-re délnyugatra, Ghazni tartományban 2021 novemberében Forrás: AFP/Hector Retamal

Az AFP emlékeztet arra, hogy tavaly augusztusi hatalomra kerülésük óta a tálibok rendszerint tartózkodnak írásba adni utasításaikat, s a tartományi hatóságokra bízzák a rendelkezések közzétételét.

Hatalomátvételük után a radikálisok azt ígérték, hogy mindenki jogait tiszteletben tartják, amíg az iszlám törvények és az afgán szokások engedik.

Azt bizonygatták, hogy változtak a kormányzási módszereik.

1996 és 2001 között a radikálisok megtiltották a nőknek, hogy férfi hozzátartozó nélkül elhagyják otthonukat, a férfiaknak pedig előírták, hogy növesszenek szakállt.

Címlapi képünk illusztráció!