Orosz-ukrán háború: ez történt az éjjel

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna,
Ukrainian soldiers rest at their position near Lyman, eastern Ukraine, on April 28, 2022, amid Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Heves harcok zajlanak Ukrajna keleti részén, az oroszok elfoglalták Limant, ami lehetővé teszi számukra, hogy a donbaszi régió más, ugyancsak kulcsfontosságú városa felé nyomuljanak. Oroszország ismét megerősítette, hogy nem fog taktikai atomfegyvert bevetni Ukrajnában, a katonai veszteségeik pótlására viszont felemelték az újonc katonák korhatárát, most már ötven éves korig lehet  jelentkezni a hadseregbe. 
Vágólapra másolva!

Liman elfogása kulcsfontosságú lehet

Andras Racz, a német Council on Foreign Relations agytröszt orosz védelmi és biztonságpolitikai szakértője szerint, Liman elfoglalása stratégiailag fontos lépés Oroszország számára.

Liman egy kulcsfontosságú vasúti csomópont, eleste úgy tűnik,

megnyitja az utat az oroszok előtt, hogy előrenyomuljanak Szlovjanszk és a donbászi régió más kulcsfontosságú városai felé

- mondta Racz a Deutsche Welle német lapnak. A szakértő hozzátette, Oroszország jelenleg Luhansz megye 95 százalékát tartja ellenőrzése alatt.

Ukrán katonai állás Liman közelében, áprillis 18-án. A kelet-ukrajnai várost azóta az oroszok elfoglalták Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Oroszország nem használ taktikai nukleáris fegyvereket

Oroszország nagy-britanniai nagykövete a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, nem hiszi, hogy országa taktikai atomfegyvereket fog bevetni az Ukrajna elleni háborúban.

Andrej Kelin elmondta,

az orosz katonai szabályok szerint ilyen fegyvereket nem használnak az ilyen konfliktusokban,

és Oroszországnak nagyon szigorú rendelkezései vannak a használatukra vonatkozóan, főként akkor, ha az az ország biztonságát is fenyegetik.

A taktikai nukleáris fegyvereknek nevezik azokat a fegyvereket, amelyek viszonylag kis távolságra használhatók, szemben a "stratégiai" nukleáris fegyverekkel, amelyek sokkal nagyobb távolságra indíthatók, és felvetik a teljes nukleáris háború kísértetét. Taktikai nukleáris fegyver lehetnek a kisebb bombák és a csatatéren használt rakéták is. Oroszországnak körülbelül 2000 taktikai nukleáris fegyvere van.

Felemelték az újonc katonák korhatárát Oroszországban

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely módosítja az orosz hadseregben a katonák szerződtetésére vonatkozó korhatárt. Korábban a hadsereggel első önkéntes szerződésüket aláíró oroszoknak 40 év alattiaknak, a külföldieknek pedig 30 év alattiaknak kellett lenniük, írja a Deutsche Welle.

Az új törvény értelmében mostantól 50 éves korig lehet jelentkezni a hadseregbe

, és a törvényes nyugdíjkorhatárig szolgálni, amely férfiak esetében 65, nők esetében 60 év.

A törvénytervezetet kísérő feljegyzés szerint a nagy pontosságú fegyverek és felszerelések működtetéséhez "magasan képzett szakemberekre" van szükség, akik általában csak 40 éves koruk elején vagy közepén szerzik meg a szükséges készségeket.