A francia állam a migránsokat tárt karokkal fogadja, de a fogyatékkal élő diákokat nem segíti

Marine Le Pen: Arról a Franciaországról, amit szeretek és védelmezni akarok
Marine Le Pen utolsó kampánygyűlése Arras-ban.
Vágólapra másolva!
Az Államtanács döntése értelmében ezentúl a magániskolákban tanuló fogyatékkal élő gyermekek segítők nélkül kénytelenek enni a menzán - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. A portál szerint az egyik legnépszerűbb ellenzéki politikus embertelennek nevezte, hogy állami pénzen oktatják az illegális migránsok gyerekeit, a segítségre szoruló francia diákokat viszont magukra hagyja a kormány.
Vágólapra másolva!

A portál arról számol be, hogy megdöbbentő tényre hívta fel a figyelmet egy francia édesanya, aki az egyik közösségi oldalon osztotta meg fogyatékkal élő kisfia fényképét, amin az látszik, hogy a kisfiú az édesanyja autójában tölti az ebédszünetet.

Hozzáteszik: ebben még talán nem lenne semmi különös, de a posztban az anyuka felhívja rá a figyelmet, hogy

a kisfiú azért eszik az autóban, mert az iskolai étkezőben senki nincs, aki segíthetne fogyatékkal élő gyermekének megebédelni.

Az Államtanács ugyanis 2020 novemberében elfogadott egy olyan rendeletet, melynek értelmében a továbbiakban már nem a nemzeti oktatás keretében kell biztosítani a fogyatékkal élő tanulók számára az iskolai segítők bérét a tanórán kívüli időben és az ebédszünetben.

A rendelet 2022 szeptemberétől lépett érvénybe, előírva, hogy a közintézmények esetében a helyi önkormányzatoknak kell átvállalniuk az iskolai segítők kifizetését a fent említett, oktatási időn kívüli időszakokban, a rendelet azonban nem tér ki a magánintézményekben tanuló gyermekek gondozására. Az édesanya bejegyzése alapján az iskola vezetése nem tud segítőt biztosítani a kisfiú mellé, ezért két lehetőséget ajánlott fel a szülőknek.

Az édesanya kétségbeesve kérdezi posztjában, hogy hol marad a befogadás fogyatékkal élő fia számára? Az asszony azt is kiemeli, hogy nem tud munkát vállalni, mert neki kell a fiára vigyáznia ebédidőben, aki az anyuka autójában eszi meg az ebédjét, hozzátéve, hogy nem az ő fia az egyetlen, aki ilyen helyzetbe került.

Az Államtanács döntése sokaknak okoz gondot

A Francia Tartományok Közgyűlése (ADF) tájékoztatása szerint megyénként pár tucatnyira tehető azoknak a diákoknak a száma, akiket érint az Államtanács döntése. A Francia Polgármesterek Szövetsége (AMF) oktatási bizottságának társelnöke, Frédéric Leturque szerint

az Államtanács lehetetlen helyzetbe hozta a városvezetést, különösen a kisvárosokban, ahol nincs mód arra, hogy kifizessék a fogyatékkal élő gyermekek segítőit tanítási időn kívül, a polgármesterek szerint ez kizárólag az állam felelőssége.

Az abszurd történetre reagált az egyik legnépszerűbb francia jobboldali politikus, Marine Le Pen is, aki a Twitteren egész egyszerűen embertelennek nevezte az eljárást. Hozzátette, hogy