Megdöbbentő orosz bejelentés az új amerikai atomfegyverekről

Alekszandr Grusko, NATO, nagykövet, Oroszország
Brüsszel, 2016. április 20. Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete újságíróknak nyilatkozik a világszervezet brüsszeli székházában 2016. április 20-án, a NATO-Oroszország Tanács nagyköveti szintű találkozója előtt. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Vágólapra másolva!
Az orosz külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy az Egyesült Államok atomfegyverének fejlesztése alacsonyabbra teszi a nukleáris küszöböt. Ezzel szemben a Pentagon azt állítja, hogy a bomba fejlesztése nincs összefüggésben a háborúval.
Vágólapra másolva!

Oroszország szerint a korszerűsített amerikai B61 harcászati atomfegyverek gyorsított felvonultatása az európai NATO-támaszpontokra alacsonyabbra teszi a nukleáris küszöböt, és ezzel Oroszország is számolni fog a katonai tervezésben – írja az MTI-re hivatkozva a Mandiner.

– jelentette ki Alekszandr Grusko orosz külügyminiszter-helyettes a RIA-Novosztyi orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva.

Alekszandr Grusko Forrás: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az oroszoknak 2000 működőképes atomfegyvere van, az Egyesült Államoknak pedig 200, ennek a fele olasz, török, belga és holland támaszpontokon. A Politico című lap jelentette október 26-án, hogy az

Egyesült Államok egy zártkörű NATO-tanácskozáson közölte, hogy felgyorsítják a B61 korszerűsített változata, a B61-12 telepítését. A tervezettnél hónapokkal korábban, decemberben hozzák az európai támaszpontjaikra.

A B61–12 gravitációs bomba atomtöltete kisebb, de az új változat pontosabb, bizonyos mértékben a levegőben is képes manőverezni az Amerikai Tudósok Szövetségének 2014-ben megjelent tanulmánya szerint.

A Pentagon nem akarja megvitatni az amerikai atomarzenál részleteit, és a Politico cikkének megállapítása annyiban téves, hogy az Egyesült Államok régóta tervezi a B61 atombombák korszerűsítését.

Az amerikai védelmi tárca szóvivője, Oscar Seara a közleményében leszögezte, hogy a bomba fejlesztése nincs összefüggésben az ukrajnai háborúval, és nem gyorsították fel.

Grusko azt is közölte, hogy Oroszország figyelembe fogja venni az ilyen bomba bevetésére alkalmas Lockheed Martin F-35 vadászgépeket is. Az Egyesült Államok csütörtökön közzétett, nukleáris fegyverekkel foglalkozó jelentése szerint növelik a nukleáris elrettentést F-35 gépekkel, B61-12 bombákkal és atomtöltettel felszerelt légi indítású robotrepülőgépekkel. Percről perce közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról itt követhető.