Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Újabb francia középiskolában történt durva zavargás - videó

Svájc, burka, hidzsáb, muzulmán női öltözék, tiltás, 2021
A woman wearing a niqab poses in front of the town hall of St. Gallen during a protest on October 3, 2018 by French Algerian businessman and political activist Rachid Nekkaz following a massive vote in the Swiss northeastern canton of St. Gallen to prohibit all face-covering garments in public spaces. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
A Párizs közeli településen az intézmény több diákja is az épület előtt gyülekezett, majd amikor az igazgatóság kérésére megérkeztek a rendőrök, rájuk támadtak. A hatóságok három tanulót őrizetbe vettek - számol be minderről a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Alig pár nap elteltével újabb francia középiskolában történt durva rendbontás egy nanterre-i intézetben diákok egy csoportja azért tiltakozott, mert az iskola szabályai nem tették lehetővé a muszlim öltözékek viselését az épületen belül.

Nem engedélyezték a muszlim öltözékek viselését az intézmény diákjainak (illusztráció) Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A megmozdulásból heves összecsapás lett a tanulók és a rendőrök között, több diákot is őrizetbe vettek.

A nanterre-i iskolát követően most azonban egy főváros közeli középiskola is zavargás színterévé vált, az eset Beaumont-sur-Oise település Évariste-Galois nevű intézményében történt. Az egész azzal kezdődött, hogy néhány diák az iskola épülete előtt gyülekezett, ám azt nem részletezték, hogy pontosan mi is a céljuk ezzel.

Az igazgatóság rendőri segítséget kért a rend helyreállításához, ám ekkor elszabadultak az indulatok és tűzijátékkal kezdték lőni az iskola előtt gyülekezők az épületet, a jelenetről felvétel is készült.

A támadásra a rendőrök könnygázzal válaszoltak, ám az épületen belül is történt rendbontás, az Actu.fr című lap értesülései szerint néhányan petárdáztak és egyes szülők állítása szerint volt, akinél szúrófegyver volt.

Az iskolában valóban teljes volt a fejetlenség, az épületen belül készült felvételeken látszik, hogy a megrémült diákok fejvesztve szaladnak a folyosókon, illetve dulakodásról készült képsorok is felkerültek a közösségi oldalakra.

Az iskola vezetősége végül dél körül úgy döntött, hogy a diákok testi épsége érdekében kiürítik az épületet, mind az 1200 tanulót hazaküldték. Sajtóértesülések szerint nem történt személyi sérülés, de öt 15 és 16 év közötti diáklányt el kellett látni a mentősöknek a rendőrök által oszlatásra használt könnygáz miatt.

Az Actu.fr úgy tudja, hogy a zavargást megelőzően, október 14-én történt egy másik incidens az iskolában, egy diák ugyanis megütötte az egyik tanárát, az esetet követően több oktató nem vette fel a munkát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről